Rust?

Deze maand is het de maand van de filosofie en het thema is Rust. Een maand lang wordt de betekenis van rust onderzocht en bevraagd, meldt de website. Moet je om rust te bevragen en te onderzoeken eerst rust vinden? Ik zou denken van wel. Dat biedt een mooie gelegenheid om naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. Wandelen in de natuur brengt je snel tot rust. Je vergeet de dagelijkse beslommeringen of ze worden tenminste naar de achtergrond verschoven als je buiten bent. Je komt tot een innerlijke rust als je er de tijd voor neemt.

Jammer dat veel mensen dat pas ontdekken als ze al in een burn-out zijn beland. Met enige regelmaat wandelen, struinen, of gewoon ´zijn´ in de natuur werkt preventief. Volgens mij komt dat omdat we deel uitmaken van de natuur. We herkennen de omgeving en dat geeft ons rust. Daarbij komt dat de gevaren in de natuur tegenwoordig minimaal zijn en we niet steeds om ons heen hoeven kijken naar gevaar (het is ook week van de teek, over gevaren gesproken). We worden niet afgeleid door een overmaat van prikkels. Hoewel de lente wel het seizoen is met de meeste prikkels uit de natuur als je er oog, oor en gevoel voor hebt.

In de natuur is het in de lente allesbehalve rust. Vogels zijn zeer druk doende met territoria afbakenen, partners versieren, nesten bouwen en eieren leggen. Nu is het voor vogels aanlooptijd voor hun echte spitstijd. Als de jonkies zijn geboren is er helemaal geen tijd voor rust en worden alle zeilen bijgezet om hongerige keeltjes te voeden. Zijn de jongen eenmaal uitgevlogen dan breekt er weer een relatief rustige tijd aan voor de vogels.

Het tegenovergestelde van rust, onrust, komt in deze maand ook filosofisch aan de orde. Welke innerlijke onrust is nodig om ons in actie te brengen? Joke Hermsen schreef het essay Melancholie van de onrust. Dat ga ik eerst maar eens lezen.

Wij vergeten vaak dat we na een hectische tijd weer rust moeten nemen, of innerlijke rust moeten zoeken, om gezond te blijven. Alle tijd is hectische tijd lijkt het wel. Het is misschien niet realistisch de cyclus van de natuur helemaal te volgen maar enige aandacht voor afwisseling tussen druk zijn en rust nemen is toch aan te raden.

Dus: trek er op uit. Zet je mobiel echt uit. Ga ergens zitten en geniet van alle natuurlijke drukte om je heen. Waar is iedereen in de natuur mee bezig? Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je erbij?

Doe je dat liever onder begeleiding? dan ben je welkom op 12 mei bij een struintocht langs een grote rivier.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress