Waarom doe je wat je doet?

Idealen verwoorden mbv metaforen uit de natuur

Worstel jij er soms ook zo mee om je idealen te verwoorden? Of om je team duidelijk te maken wat jouw visie is? Of om met het team een toekomst perspectief te formuleren? Volgens mij maak je het jezelf makkelijker om je idealen te verwoorden als je op zoek gaat naar metaforen. Metaforen en idealen wat hebben die nou met elkaar te maken? Ik vertel je hieronder mijn eigen verhaal om dat duidelijk te maken.

Ik ben lid van de trainer-coach makelaar en heb een wandelworkshop begeleid op ons co-creatiecongres. Om ons te prikkelen na te denken over onze waarden en het waarom van onze training en coaching kregen we de link naar een inspirerende TED talk van Simon Sinek (Kijken!). Zijn praatje trof me direct door zijn pleidooi je idealen uit te spreken om daarmee je aanhang te vergroten. Waarom doe je de dingen die je doet? Dat is echter nog niet zo’n simpele vraag.

Tijdens de wandelworkshop zijn we op zoek gegaan naar metaforen die ons iets vertellen over waarom wij trainer-coach zijn. Daarvoor hebben we een half uur in stilte rondgezworven aan de rand van een van de uitgestrekte zandverstuivingen van de Hoge Veluwe. Mijn oog viel daarbij op van alles en nog wat. Dat heb ik verzameld en op een kaart geplakt. Langzaamaan begon zich een waarden-landschap te ontvouwen.

De diversiteit in kleur, vorm, functie, alles en iedereen doet ertoe én wil gezien worden, de onderlinge samenhang, het besef dat we afhankelijk zijn van elkaar en van de natuur. Alle kernwaarden van mijn bedrijf werden me aangereikt. De kaart nam ik mee naar huis en legde die naast mijn computer. Uiteindelijk heeft dat me geholpen om mijn waarom in een compacte zin samen te vatten die tegenwoordig mijn website siert: een duurzame samenleving creëren in verbinding met elkaar en met de natuur. Ik geloof erin dat je daarvoor mensen nodig hebt die zich gezien en gehoord weten en dat bereiken door een goede mondelinge communicatie. En daar wil ik een bijdrage aan leveren!

Probeer het zelf eens! Ga wandelen als je niet weet te verwoorden waar het voor jou over gaat, waar het écht om draait. Verzamel waar je oog op valt of wat je hoort of voelt. Maak er een collage van of schrijf een gedicht als je vooral talig bent ingesteld. De dingen die jij hoort, ziet, voelt zeggen op dat moment iets over jou. Verwacht niet direct alle antwoorden. Laat het een tijdje rusten en kijk er af en toe naar. Het gaat je helpen.

Een van de mooiste metaforische zinnen die ik uit de wereldliteratuur ken is van de Indiase schrijver filosoof Tagore:” the Faith waiting in the Heart of a Seed promisses a Miracle of Life it cannot prove at once.” Mooier kun je idealen aan de hand van natuurlijke processen nauwelijks beschrijven.

 Extra! Op de opendag wandeling van 1 juni ga ik dit als thema nemen. Dus wil je ook je ‘waarom’ beter in kaart krijgen? wandel mee op 1 juni.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress