nascholing wandelcoach: 4 fantastische seizoensdagen

Heb jij als wandel/natuurcoach voldoende zelfvertrouwen in de natuur om je coachee optimaal te helpen?

4 Seizoenen wandelcoachnascholing voor extra verdieping

Je bent opgeleid als wandelcoach of je hebt een natuurcoach opleiding gevolgd omdat je graag buiten bent en dat gun je je coachee ook. Natuurbeleving, reflectie en betekenisgeving staan voor jou voorop. Toch loop je regelmatig tegen ongemakkelijke situaties aan waarbij je wel wat nascholing kunt gebruiken. Zoals die ene keer dat je coachee eindelijk de metafoor had gevonden om zijn droom te verbeelden en jij hem geen antwoord kon geven op zijn vraag welke plant het was.  nascholing in de zomer Je wordt ook regelmatig onaangenaam verrast als er weer gekapt is in jouw wandelbos of ineens jouw favoriete boom weg is. Waarom doen ´ze´dat nou weer? Je vindt het ook lastig als de coachee, of de teamleden allemaal negatieve metaforen aandragen. Je mist handvatten om te kunnen ´omdenken´. Je merkt dat je soms helemaal niet begrijpt wat je om je heen waarneemt en daarmee je coachee ook niet verder kunt helpen. Wat voor oplossingen kent de natuur zelf eigenlijk? Intuïtie en beleving krijgt misschien wel meerwaarde door meer inzicht in en kennis van de natuur en de natuurlijke processen? Een wandelcoachnascholing kan helpen.

Als wandel/natuurcoach zou je willen dat je wat soepeler verbreding en verdieping kunt aanbrengen in het coachproces door iets te vertellen over die specifieke boom of plant. Waarom groeit die hier en hoe staat hij in relatie met de hem omringende natuur. Je kent daarbij het ontstaansproces van het landschap en het beheer om het zo te houden zodat je niet snel voor onaangename situaties komt te staan. Je gebruikt regelmatig simpele wetmatigheden om vragen te stellen aan je coachee. Jouw specifieke binding met de natuur stimuleert de coachee en versterkt  ook haar natuurbinding. nascholing met beuk

Het valt echter nog niet mee om meer inzicht in en kennis van de natuur te krijgen. Het is zoveel en zo complex. Je weet niet waar je moet beginnen. Is er wel een beginnen aan? En je bent er ook nog niet van overtuigd dat het echt meerwaarde biedt voor het coachen. Toch heb je wel het gevoel dat er nog iets mist om het ´plaatje rond te maken´.

Wat zou het aantrekkelijk zijn als je:

 • met vertrouwen naar buiten gaat met als extra tool kennis in je rugzak;
 • basiskennis hebt over hoe de natuur ´problemen´oplost;
 • basiskennis hebt van planten en dieren zodat je vragen van je coachee kunt beantwoorden;
 • enkele basisregels uit de ecologie kent zodat je het proces van je coachee kunt spiegelen en verbreding en verdieping kunt aanbrengen;
 • basiskennis hebt van de geologische, natuurlijke en culturele invloeden op het landschap om van daaruit vragen te kunnen stellen aan je coachee over zijn invloed of de invloed op hem;
 • eenvoudige manieren kent om zelf kennis bij te spijkeren zodat je weet waar je het kunt vinden als je even geen antwoord weet;
 • weet hoe het gebied waarin je wandelt wordt beheerd zodat jouw betrokkenheid  bij je omgeving wordt vergroot en je dat kunt overdragen op je coachee.

Herkenbaar? Dan zijn de 4 fantastische seizoensdagen in de natuur echt iets voor jou. Nascholing die je bijblijft.

Deze nascholing in Wageningen van slechts € 235,- per dag (ex btw) geeft je:

 • nog meer vertrouwen in  je gekozen coachvorm in de natuur;
 • seizoensgewijs inzicht in en kennis van de natuur; training in het voorjaar
 • reflectie op wat kennis van de natuur voor je kan betekenen als coach;
 • de mogelijkheid samen met andere coaches tot een visie op de natuur te komen die je extra kracht geeft in je coachwerk.

De ´leergang´ bestaat uit 4 dagen die afzonderlijk te volgen zijn en gezamenlijk een afgerond geheel vormen.

 1.  De eerste dag is in de Lente en over de lente. Verder speciale aandacht voor de ontluikende natuur in al haar diversiteit.
 2. De tweede dag is in de Zomer en over de zomer. Verder speciale aandacht voor de uitbundigheid van de natuur.
 3. De derde dag is in de Herfst en over de herfst. Verder speciale aandacht voor alle zaden, vruchten en kleuren van het seizoen.
 4. De vierde dag vind in de winter plaats en gaat over de winter met speciale aandacht voor het Ontstaan en Beheer van het Landschap.

Elke dag wordt didactisch opgebouwd met verschillende leer- en zintuigvoorkeuren als uitgangspunt. Binnen wordt  opleiding wandel en natuurcoachgestart met het behandelen van wat verhelderende theorie. Daarna de natuur in om een en ander in het veld zelf te gaan ontdekken. Steeds zal de vraag centraal staan wat je hier als coach/trainer mee kunt. Dat maakt de dagen anders dan natuurexcursies. Het gaat om het aanbieden van natuurkennis en inzicht waardoor meerwaarde kan worden bereikt in het coachproces.

Deze opleiding is bedoeld voor alle coaches, trainers, loopbaanbegeleiders, therapeuten die wandelen met hun coachee en wandelingen inzetten in trainingen, die de natuur als spiegel gebruiken, die outdooractiviteiten voor teams begeleiden, die teambuilding in de natuur faciliteren, die kortom werken met hun klanten in de natuur en daar wat meer van af willen weten.

Deze nascholing is een initiatief van Jettie van den Houdt

Wandelcoach voor groepen en teamsIk ben een afgestudeerde ingenieur van de Wageningen Universiteit in het vak Biologie, specialisme ecologie. Vervolgens deed ik een HBO studie Sociaal Cultureel Werk. Ik ben gaan werken in de natuur- en milieueducatie. Het geven van communicatietrainingen aan gemotiveerde ´buitenmensen´ hoorde onder andere tot mijn taken. Daarvoor volgde ik opleidingen in training en coaching. In 2003 ben ik met een eigen communicatietraining- en coachbureau begonnen. Al snel bleek het buiten werken met groepen in trainingen en teambegeleiding mij het meest aan te spreken. Mijn rugzak zat vol inspirerende werkvormen om buiten te doen. Die werkvormen heb ik samen met een collega in een werkvormenboek gegoten om andere trainers en coaches er ook profijt van te laten hebben. Ik geef al enkele jaren train de trainer trainingen met dat boek als leidraad voor coaches, trainers en therapeuten. Voor mij is de natuur een grote inspiratiebron en de ideale werkplek. Ik heb gemerkt dat naarmate ik meer weet ik steeds meer waarneem. Daarmee wordt de natuur steeds belangrijker voor me. De natuur geeft steeds meer van haar geheimen prijs om mij behulpzaam te zijn bij mijn ontwikkeling en de ontwikkelingsprocessen die ik begeleid. Ik ben steeds meer een opleider in en met de natuur geworden.

Met deze 4 dagen wil ik wandel- en natuurcoaches op een laagdrempelige manier de kans geven gebruik te maken van mijn kennis en ervaring.

Hoe ziet een dag in een van de seizoenen eruit?

We ontmoeten elkaar om 9.45 uur ergens in Wageningen. De plaats hangt af van het seizoen en het gebied waarin we gaan werken. Na koffie en thee en programma uitleg gaan we eerst een kleine activiteit buiten doen. nascholing in de herfstDaarna volgt een theoretische uitleg van de thema´s van de dag. Nog voor de lunch wordt er gewandeld om in de natuur zelf te werken. De lunch vind binnen plaats. In de middag werken we buiten. Om 17.00 uur gaat iedereen naar huis.

 

Wat krijg je als je meedoet?

 1. koffie/thee, lunch en iets lekkers nascholing in de natuur
 2. uitgewerkte hand-outs van de dag thema´s
 3. een leuke zoekkaart met diverse planten en dieren
 4. een prachtige natuurervaring tijdens wandelingen in de mooie natuur van Wageningen
 5. deskundige begeleiding en reflectie.

Data 2019
Winter: vrijdag 11 januari
Lente: donderdag 4 april
Zomer: woensdag 10 juli
Herfst: dinsdag 1 oktober

Investering
Deze vier dagen vragen een investering van € 235,- ex btw per dag. Je krijgt een factuur per mail.

Extra! Coach in jouw bos
Voor wandel en natuurcoaches die de natuur in hun gebied beter willen leren kennen loop ik een dagdeel mee en geef handvatten en kennis mee. Al voor € 449 ex btw kom ik langs. Heb je de 4 seizoensdagen al gevolgd? Dan krijg je € 49,- korting. Voor meer info kijk je op de pagina.

Opgave formulier Leergang Seizoenen

Heb ik je interesse gewekt voor mijn leergang voor wandel/natuurcoaches? Vul hieronder dan je gegevens in als je je wilt opgeven.

  Jouw gegevens worden alleen gebruikt om je te informeren over de activiteit waarvoor je inschrijft. Tevens voor het maken van de eventuele factuur. Daarna worden ze verwijderd. Open voor het volledige privacybeleid de link onderaan deze pagina.

Privacyverklaring Samen Leren Natuurlijk

Tot ziens in Wageningen!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress