Het verhaal van Jettie van den Houdt

Sinds 2002 run ik een wandelcoach/opleidingsbureau in Wageningen.

Gedurende al die jaren is mijn expertise gegroeid en is mijn aandacht ietwat verschoven. De noodzaak mensen in contact te brengen met de natuur is alleen maar groter geworden nu de natuur steeds meer onder druk staat. Daarom zijn wandelingen waar het vooral gaat om onderdompeling in het bos steeds belangrijker voor me geworden. Tevens wandelingen waarin een thema centraal staat, zoals veerkracht of filosofisch zoals vriendschap. Bij al die wandelingen zit altijd natuurbeleving. Mijn verhaal wordt urgenter. De verbinding met de natuur raakt steeds meer verloren en dat is niet goed voor onze toekomst. Mijn deskundigheid in mensen aanzetten tot werkelijke natuurbeleving is gegroeid. Deelnemers geven me vaak terug dat ik laagdrempelig ben. Dat vind ik een groot compliment om te krijgen. Ik ga graag uit van gelijkwaardigheid en vertrouwen.

Mijn roots liggen in de biologie. Alles wat leeft had als kleuter al mijn warme belangstelling. Mijn biologiestudie aan de Wageningen Universiteit werd opgevolgd door een studie educatie aan de Horst in Driebergen en een baan bij IVN Natuureducatie. Omdat het trainen en begeleiden van gemotiveerde mensen mij steeds meer aantrok deed ik cursussen training en coaching. In 2002 schreef ik me in bij de KvK en zei mijn baan op. In eerste instantie lag de focus van mijn bedrijf op open heldere communicatie in diverse trainingen en coaching voor meestal ‘groene’ mensen. Bij veel natuurorganisaties heb ik trainingen excursietechniek gegeven.

Het mogen duidelijk zijn dat ik mijn werkzaamheden zoveel mogelijk (wandelend) in de natuur uitvoer. Omdat natuurwerkvormen een belangrijk middel zijn om in te zetten heb ik samen met een collega diverse natuurwerkvormen verzameld en toegankelijk gemaakt voor ander trainers en coaches in het boek En Nu Naar Buiten, werkvormen voor training en coaching. Ik ben trainingen gaan geven voor begeleiders van mensen hoe ze die werkvormen kunnen gebruiken.

Mensen in verbinding brengen met de natuur brengt hen ook in betere verbinding met zichzelf en de ander. Daarom lopen gesprekken wandelend in de natuur ook makkelijker en hebben meer diepgang. Je voelt je gezien en gehoord en dat geeft zelfvertrouwen.

Visie

“ Ik draag bij aan het creëren van een Teamdag 3duurzame samenleving in verbinding met elkaar en de natuur.”

Samen Leren Natuurlijk bezorgt deelnemers aan wandelingen een directe ervaring in de natuur. Ze worden geïnspireerd en geënthousiasmeerd om in en met de natuur anders naar zichzelf en waar ze mee bezig zijn te kijken.
Mensen (her)vinden hun waarden in de natuur. De natuur nodigt uit om uit de eigen kokervisie te komen. Samen Leren Natuurlijk maakt daar gebruik van om mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Dat is de basis voor hun verdere ontwikkeling. Die mensen zijn coach/therapeut, natuurgids, teamlid, vrijwilliger of gewoon zichzelf.

Het resultaat van werken in de natuur verhoogt zingeving. De natuur is inspirator en leeromgeving. Veel processen in de natuur kunnen als spiegel dienen voor individuen en teams. Kennis van de natuur brengt verdieping in die spiegeling. De natuur is inspirator en leeromgeving. Veel processen in de natuur kunnen als spiegel dienen voor individuen en teams. Kennis van de natuur brengt verdieping in die spiegeling.

´De natuur is mijn belangrijkste inspiratiebron. Mijn enthousiasme wordt gevoed door de diversiteit in planten en dieren. Geen dag is hetzelfde. De natuur geeft mij rust en ruimte voor nieuwe gedachten.´

natuur als inspiratie

Waarden

Duurzaamheid in al zijn aspecten is de leidraad in mijn leven. Daarbij hoort een open communicatie tussen mensen die zich gehoord en gezien weten. Maar ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ik vind het verder belangrijk dat de natuur ‘meedoet’ in allerlei beslissingen omdat ze er toe doet. Dat betekent ook dat nieuwsgierigheid naar de natuurlijke omgeving een waarde is die ik hoogacht. In de samenwerking ben ik toegankelijk, deskundig en creatief. Die waarden zijn ook in klantcontact voor mij belangrijk.

Kwaliteiten:

Ik ben een doorzetter, enthousiast, zelfstandig, idealistisch. Ik kan mensen waarderen op wat ze goed kunnen. Ik zorg voor een unieke ervaring in de natuur. Ik laat mensen rust en ruimte zodat ze contact maken met hun eigen kwaliteiten en talenten. Daardoor komen ze zelf in beweging. Ik ben ten alle tijden mezelf en ben niet bang fouten te maken en daar op te reflecteren als dat het leerproces ten goede komt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wat kun je met MVO als kleine zelfstandige? Het blijft altijd een afweging tussen kosten, idealen en praktische haalbaarheid. Als professional  werk ik voortdurend aan mijn vakmanschap en bewaak de kwaliteit van door mij geleverde diensten. Datzelfde doe ik ook met mijn ondernemerschap. Ik kies bewust voor fiets en openbaar vervoer als transportmiddelen. Mijn e-mail loopt deels via Antenna, een ideële provider die vele maatschappelijke organisaties wereldwijd ondersteunt met internetdiensten sinds 1986. Ik zet de thermostaat een graadje lager. En uiteraard gebruik ik zo min mogelijk (groene) stroom. Zo zet ik de computer uit en niet op stand-by. Ik gebruik kringlooppapier en andere milieuvriendelijke kantoorartikelen. Ik scheid mijn afval. Ik breng in training en coaching mensen in contact met de natuur, volgens mij essentieel bij het behoud van de natuur.  Mijn klanten kom ik met respect en waardering tegemoet. Ik bankier zakelijk bij de Triodosbank. Mijn winst hevel ik tot gebruik over naar een ASN-Milieuspaarrekening. Tot slot doneer ik regelmatig aan diverse doelen die een duurzame samenleving dichterbij brengen.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress