Het verhaal van Jettie van den Houdt

Sinds 2002 run ik een wandelcoach/opleidingsbureau in Wageningen. Als Wagenings Bioloog met daarnaast een HBO studie Educatie op zak werkte ik oa meer dan 10 jaar bij het IVN, het instituut voor natuur en duurzaamheidseducatie. De werkervaringen die ik opdeed heb ik aangevuld met opleidingen tot trainer en coach. Ik heb mij gespecialiseerd in mondelinge open communicatie in wat voor situaties dan ook.  In alle banen die ik had bleek telkens weer dat het enthousiast krijgen van mensen niet aan de inhoud ligt maar aan hoe de mensen worden aangesproken en erbij betrokken. Veel mensen die werken in organisaties met een maatschappelijk ideaal zijn overtuigd van de juistheid van de inhoud en besteden te weinig aandacht aan verbinding zoeken met de ander. Uiteraard gold dat ook voor mij. Vragen stellen aan de ander hoorde er niet echt bij.  Totdat ik in een opleiding inzicht kreeg in hoe communicatie werkt. Herkenning alom.  Om gehoord te worden is het allereerst van belang dat je aansluit bij waar de ander belangstelling voor heeft.  En of  het dan gaat om -het helder krijgen van de waarden en zingeving van je team, -je excursiegroep een unieke natuurbeleving mee te geven of -een effectievere samenwerking in je team te bewerkstelligen, een open mondelinge communicatie over en weer is de basis voor succes.  Daar wil ik graag aan bijdragen. Om het effect te versterken ga ik (veelal) de natuur in. Ik heb ervaren dat mensen buiten makkelijker en met meer plezier leren. Ze zijn meer zichzelf en leggen van daaruit contact met de anderen. In de natuur verleg je je eigen grenzen ten gunste van je ontwikkeling. Diverse natuurwerkvormen helpen daarbij.  Samen met een collega heb ik die werkvormen gebundeld in een boek ´En nu naar buiten!´ Met een andere collega schreef ik een hoofdstuk in het ´Groot coachingsmodellenboek´ over wandelcoaching. En in het boek ´Natuur als coach, vakgebied in bloei´ is er ook een hoofdstuk aan mij en mijn manier gewijd. Ik ben enthousiast en betrokken en haal mijn motivatie vooral uit het werken met mensen die willen ontwikkelen. Sinds een aantal jaren ben ik ook opleider in de natuur voor coaches die ook in en met de natuur willen werken. Ik draag mijn expertise graag over in verdiepende trainingen in de mooie natuur van Wageningen.

In schema zien mijn werkgebieden als wandelcoach en opleider er zo uit:

Visie

“ Ik draag bij aan het creëren van een Teamdag 3duurzame samenleving in verbinding met elkaar en de natuur.”

Samen Leren Natuurlijk bezorgt deelnemers aan trainingen en wandelingen een onvergetelijke ervaring in de natuur. Ze worden geïnspireerd en geënthousiasmeerd om in en met de natuur anders naar zichzelf en waar ze mee bezig zijn te kijken.
Mensen (her)vinden hun waarden in de natuur. De natuur nodigt uit om uit de eigen kokervisie te komen. Samen Leren Natuurlijk maakt daar gebruik van om mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Dat is de basis voor hun verdere ontwikkeling. Die mensen zijn coach/therapeut, natuurgids, teamlid, vrijwilliger of gewoon zichzelf.

Het resultaat van werken in de natuur verhoogt zin in werk. Daarom ben ik aangesloten bij het trainers/coaches Netwerk Zin in Werk: zininwerk.net

De natuur is inspirator en leeromgeving. Veel processen in de natuur kunnen als spiegel dienen voor individuen en teams. Kennis van de natuur brengt verdieping in die spiegeling.

´De natuur is mijn belangrijkste inspiratiebron. Mijn enthousiasme wordt gevoed door de diversiteit in planten en dieren. Geen dag is hetzelfde. De natuur geeft mij rust en ruimte voor nieuwe gedachten.´

Gele morgensternatuur als inspiratie

Waarden

Duurzaamheid in al zijn aspecten is de leidraad in mijn leven. Daarbij hoort een open communicatie tussen mensen die zich gehoord en gezien weten. Maar ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ik vind het verder belangrijk dat de natuur ‘meedoet’ in allerlei beslissingen omdat ze er toe doet. Dat betekent ook dat nieuwsgierigheid naar de natuurlijke omgeving een waarde is die ik hoogacht. In de samenwerking ben ik toegankelijk, deskundig en creatief. Die waarden zijn ook in klantcontact voor mij belangrijk.

Kwaliteiten:

Ik ben een doorzetter, enthousiast, zelfstandig, ambitieus. Ik kan mensen waarderen op wat ze goed kunnen. Ik zorg voor een unieke ervaring in de natuur. Ik laat mensen rust en ruimte zodat ze contact maken met hun eigen kwaliteiten en talenten. Daardoor komen ze zelf in beweging en lossen hun problemen op. Ik ben ten alle tijden mezelf en ben niet bang fouten te maken en daar op te reflecteren als dat het leerproces ten goede komt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wat kun je met MVO als kleine zelfstandige? Het blijft altijd een afweging tussen kosten, idealen en praktische haalbaarheid. Als professional  werk ik voortdurend aan mijn vakmanschap en bewaak de kwaliteit van door mij geleverde diensten. Datzelfde doe ik ook met mijn ondernemerschap. Ik kies bewust voor fiets en openbaar vervoer als transportmiddelen. Mijn e-mail loopt via Antenna, een ideële provider die vele maatschappelijke organisaties wereldwijd ondersteunt met internetdiensten sinds 1986. Ik zet de thermostaat een graadje lager. En uiteraard gebruik ik zo min mogelijk (groene) stroom. Zo zet ik de computer uit en niet op stand-by. Ik gebruik kringlooppapier en andere milieuvriendelijke kantoorartikelen. Ik scheid al mijn afval. Ik breng in training en coaching mensen in contact met de natuur, volgens mij essentieel bij het behoud van de natuur.  Mijn klanten kom ik met respect en waardering tegemoet. Ik bankier zakelijk bij de Triodosbank. Mijn winst hevel ik tot gebruik over naar een ASN-Milieuspaarrekening. Tot slot doneer ik regelmatig aan diverse doelen die een duurzame samenleving dichterbij brengen.

© 2023 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress