Ben jij 2013 gemotiveerd begonnen?

Werk jij omdat je nou eenmaal geld moet verdienen om te leven of is er iets anders dat je drijft? En hoe zit dat voor het team waar je deel van uitmaakt of leiding aan geeft?  of voor je collega ondernemers? Motivatie blijkt een belangrijke drijfveer voor mensen om in hun werk optimaal te presteren. Wat is motivatie eigenlijk? Vroeger werd er van uit gegaan dat je motivatie kon bevorderen door beloning in het vooruitzicht te stellen en af te zien van straf. Dat is misschien nog steeds wel zo als het gaat om een tijdelijke taak maar niet als het gaat om je dagelijkse werk.

Motivatie heeft alles te maken met autonomie, ergens expert in worden en de behoefte bij te dragen aan een groter geheel. Autonomie is de mogelijkheid je leven te leiden zoals jij dat wilt. Maar autonomie is ook dat je in gereguleerde omstandigheden ingrijpt als er iets fout dreigt te gaan. Iedereen wil graag ergens heel goed in zijn en dat blijven ontwikkelen tot meesterschap zoals dat bij de gildes heette in vroeger tijden. De wens een bijdrage te leveren aan een groter geheel dat er toe doet, meestal zingeving genoemd, wordt steeds belangrijker. Ik heb het in een van mijn eerdere artikels al eens gehad over het waarom je de dingen doet die je doet. Daarover communiceren maakt je bedrijf aantrekkelijk.

Op You Tube staat een animatiefilmpje waarin Daniel Pink het bovenstaande in sneltreinvaart uitlegt en waarin de tekenaar in tgvvaart tekent. Erg de moeite waard om te bekijken.

Motivatie heeft voor mij ook alles met inspiratie te maken. Ik lees in de handleiding van het Inspiratiespel van Peter Gerrickens: Inspiratie is wat van binnen uit motiveert.  Daar kan ik me wat bij voorstellen. Ik ben gaan wandelen om het geheel eens te overdenken. OLYMPUS DIGITAL CAMERADe natuur is voor mij natuurlijk een grote inspiratiebron en die voedt mijn motivatie om het werk te doen dat ik doe.  Ik wil graag een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving creëren in verbinding met elkaar en met de natuur. Daarmee geef ik direct een andere inspiratiebron van mij prijs nl in verbinding zijn met mensen.

Voor geïnspireerd werken is het ook belangrijk dat je de dingen doet die je graag doet en goed kunt en dat de voorwaarden kloppen om te werken. Met andere woorden dat je de ruimte hebt om te werken aan je meesterschap. En de autonomie? Volgens mij is het voor autonomie vooral belangrijk dat je er geen belemmerende gedachten op na houdt. Het vierde aspect van geïnspireerd werken. Als dit allemaal in balans is ben ik er van overtuigt dat je betere resultaten haalt. Ik zet me voor de volle 100% in om van mijn bedrijf een succes te maken als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Wandelen in de natuur is daarbij voor mij een belangrijke voorwaarde!

Als je met duurzaamheid en/of maatschappelijk verantwoord ondernemen in je bedrijf bezig bent is het raadzaam aan te sluiten bij de motivaties van je werknemers. Mijn eigen voorbeeld hierboven maakt duidelijk waarom. Ken jij de motivatie van jezelf? En van je collega´s? Het kan zinvol zijn daar eens een heisessie aan te besteden voordat je met een mvo-visie het bedrijf ingaat. Natuurlijk adviseer ik om ook  echt de hei op te gaan. wandelende teamdagWandelen stimuleert de interactie en de natuur geeft onverwachte inzichten. Enkele tips: Gebruik de twee-gesprekken goed door stimulerende en inzichtgevende vragen te stellen over motivatie. Laat mensen elkaar waarderen door feedbackcadeautjes te zoeken in de natuur. Bedank hen voor de inbreng. Neem de ´oogst´van de dag mee als input voor de mvo plannen.

Natuur heeft voor mij ook een ander aspect waardoor ik steeds weer gemotiveerd raak, het gaat altijd door. Je zou denken dat er nu ´niet veel aan is´buiten. En dan wordt je weer verrast door kleine paddestoeltjes op dood hout of vogels die zowaar geluiden laten horen die je eerder in de lente verwacht. En dan die geur van rottende bladeren en vochtige aarde. Dat alles motiveert mij om de goede voornemens voor dit jaar vooral in het teken te zetten van doorgaan!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress