Bergwandelen uit een boek

De vakantie staat voor ons. Tijd om tot rust te komen. Heerlijk te gaan wandelen in je favoriete natuurgebied. Eindelijk dat boek te lezen dat al zo lang op je stapel ligt. Omdat je vakantie vast anders is dan je in het begin van dit jaar gepland had geef ik je een boekentip. Misschien had je (weer) gepland om in de bergen te gaan wandelen en heb je dat uitgesteld. Dan ben je dit jaar aangewezen op je herinneringen aan die bergen. Daar kan dit boekje, dit kleine juweeltje, bij helpen. Een poëtische lofzang op een berggebied, de Cairngorms in Schotland: ´de Levende Berg´. Waarschijnlijk heb je er al over gelezen want de heruitgave én vertaling van het boek zijn zeer positief ontvangen.

“Hierboven kun je een zintuiglijk leven hebben dat zo zuiver is, dat zo losstaat van elk bevattingsvermogen dat niet in de zintuigen besloten ligt, dat je kunt zeggen dat het lichaam het denken doet. Dat elk zintuig de meest fijnzinnige opmerkzaamheid bereikt, is op zichzelf de totale ervaring. Dit is de onschuld die we verloren zijn. Leven met één zintuig tegelijk om het leven ten volle te ervaren.”                                                                                        Uit: De Levende Berg, Nan Shepherd

Het boek is geschreven in 1947 en voor het eerst uitgegeven in 1977. De schrijfster Nan Shepherd woonde in Schotland en dit gebergte was haar tweede thuis. Het boek is zo geschreven dat als je ervaring hebt met bergwandelen het panorama zich vanzelf aan je ontvouwt. Je ziet de planten voor je, je hoort het burlen van de edelherten en neemt het wegvliegen van allerlei vogeltjes waar. De stilte die nooit echt stil is, de geuren van veen, bos, stromend water. De herinneringen komen moeiteloos naar boven.

Ook als je nog nooit gewandeld hebt in de bergen is het te moeite waard om te lezen. Het nawoord is van schrijfster Jeanette Winterson, géén wandelaarster, en zij beschrijft prachtig wat het boek haar doet. En ze beschrijft tevens wat het lezen van boeken toevoegt aan ons leven: een verbeelde wereld. Het voorwoord is overigens van de beste wandel, landschap en natuurschrijver van England, Robert Macfarlane.

Kortom een aanrader om juist in deze zomer te lezen. Natuurlijk daag ik je vervolgens uit om inspiratie uit de beschrijving te halen om je eigen favoriete natuurgebied te beleven zoals Nan Shepherd dat doet. Zij beschrijft hoe ze door alle zintuigen te gebruiken op de berg dieper doordringt in haar eigen leven. Daar heb ik het al vaak over gehad in deze blog, zintuiglijke ervaringen in de natuur brengen je in contact met die natuur én met jezelf. Contact leggen met anderen wordt ook makkelijker en diepgaander.

Vergeet ook niet naar de planten en dieren te kijken. Zoek ze op als je niet weet wat het zijn. Verrijk daarmee je waarnemingsvermogen zodat je de volgende keer nog meer ziet, hoort, ruikt en voelt. Vergeet niet regelmatig te reflecteren op je ervaringen, leg ze vast.

Maak er een mooie vakantie van en ik zie je graag in september in Wageningen voor een filosofische wandeling of een ervaringstraining wandelcoaching.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress