Haal meer natuur uit je ommetje

Gelukkig mogen we nog steeds een ommetje maken en is het mooi weer. Om meer te halen uit dat ommetje hoef je echt niet naar een natuurgebied om van natuur te genieten. Ook tijdens een ommetje in de stad is genoeg natuur te beleven als je er oog en oor voor hebt. Daarom dit keer een korte oproep om dat ommetje niet te vergeten en wat handreikingen om de lente ten volle te ervaren.

Omdat het overal veel stiller is dan ´normaal´ zijn de vogels ook veel beter te horen. Zet je oren extra ´aan´ en

hondsdraf tussen de tegels

probeer eens na te gaan hoeveel verschillend vogelgezang je eigenlijk hoort. De momenteel overal aanwezige tjif tjaf doet erg zijn best gehoord te worden. En dat is niet moeilijk omdat hij zijn naam eindeloos herhaalt tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf…etc. Maar ook de koolmees is voor de leek te herkennen met zijn steeds herhalende geluid dat doet denken aan een ouderwetse fietspomp. De vink wiens liedje eindigt op ´biskwie´ is misschien ook te horen. Als je goed oplet is de roodborst ook makkelijk te zien. Die vliegt niet snel weg en heeft een prachtig liedje.

Ook voor je ogen is er momenteel genoeg te genieten. Veel planten zijn in bloei. En let daarbij eens speciaal op het kleine spul dat tussen de straatstenen staat. Hondsdraf met zijn kleine paarse bloempjes. Diverse erg kleine kruisbloembloempjes vaak in grote getalen te vinden onder het gemeentelijke groen. Ook de grotere kruisbloemen doen het goed. De

Look zonder look in bloei

pinksterbloem stond al weken voor de Pasen in de licht paarse bloemen. Look zonder look begint te bloeien met

Voorjaarsveldkers

zijn witte bloemen.

Voel de zon op je gezicht en je lijf, haal diep adem en geniet van de schone lucht. In die lucht zie je ook diverse insecten. Zie je ze zitten op de planten? Vooral bijen en hommels zijn alweer druk bezig. En ook het lieveheersbeestje zit te wachten totdat de luizen komen. Daarvan had ik er trouwens gisteren al een op mijn gele truitje. Geel is een aantrekkelijke kleur voor veel insecten.

Lieveheersbeestje op look zonder look

Hier laat ik het bij. Hopelijk heb ik je inspiratie gegeven om de natuur met diverse zintuigen te gaan ervaren en wekt het ook je nieuwsgierigheid op om haar beter te leren kennen. En tot slot scherp je waarnemingsvermogen door vaak hetzelfde ommetje te maken en de verschillen met de vorige keer op te merken. Daar heb je vervolgens ook profijt van in je werk.

Wandel ze!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress