Inspiratie op de heide

De heide bloeit dat is je vast niet ontgaan. Dat deed me denken aan die groep waarmee ik jaren geleden over de heide liep. heide met jeneverbesIk had ze de opdracht gegeven een stil plekje te zoeken en het landschap met alle zintuigen op zich in te laten werken. ´Welke waarde en betekenis heeft dit landschap voor jou?´ Bij het uitwisselen van de ervaringen viel het op dat een van de deelnemers ´zorg´noemde, naast het meer genoemde ´mooi´, ´esthetisch´, ´uitzicht´ , ´ruimte´ e.a. Navraag leerde dat de genoemde waarden overeenkwamen met de belangrijkste waarden van de deelnemer die ze noemde. Degene die zorg noemde herkende die waarde als leidend zowel in haar privé als werkend leven.

Heide is bij uitstek een landschap dat veel zorg nodig heeft. Zonder zorg en onderhoud groeit de heide dicht met grove den en berk. Het is een keuze om de natuurlijke ontwikkeling te volgen tot bos of de heide in stand te houden met bv schapen en koeien, of via plaggen.
En dan heb je nog te maken met de bedreigingen van buiten zoals het heidehaantje dat de heide in no-time reduceert tot dorre bruine bossen. Of de vergrassing tot pijpestrootjeveld vanwege te veel meststoffen uit de lucht.

Als bovenstaande groep een team zou zijn had ik de volgende vragen gesteld: ´Als je de heide bekijkt als metafoor voor het team, wil je het teamresultaat dan houden zoals het nu is? Mooi, divers, esthetisch. Dan is daar zorg voor nodig. Hoe ziet die zorg eruit? En wie zorgt daarvoor?´

´Of is de vergrassing al ingezet? Waar komt het teveel aan meststoffen vandaan? Wat moet er gebeuren om dat proces alsnog te keren? Grazers inzetten? En wie of wat zijn dan die grazers?´
´Misschien wil je juist in je team zaden de kans geven te ontkiemen en tot bomen uit te groeien? Voor hoeveel nieuwe bomen is er ruimte in je team voordat het een ander team geworden is waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet?´

Voldoende gespreksonderwerpen voor het vervolg van een teamwandeling over de hei.

Welke waarde heeft de heide voor jou? Is het een landschap waarin je je thuis voelt? Wat heeft de heide jou te zeggen? Als je heide in de buurt hebt ga er dan nu heen en laat je inspireren. Laat het landschap in alle rust op je inwerken. Sluit ook je ogen om de stilte nog beter te horen. Of hoor je wat anders?
Welke gedachten komen bij je naar boven? Herken je waarden van jezelf? Roept het vragen over je werk op? Misschien zijn er vragen die hierboven staan die jij ook al lang wilt stellen en die op de heide betekenis krijgen.
Met de verkregen inzichten en/of vragen kun je gerust de herfst in om te gaan oogsten.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress