Invloed van buiten, hoe erg is dat?

Gisterochtend werd ik in de natuur weer geconfronteerd met de gevolgen van ´invloed van buiten´. We liepen een filosofische wandeling voor te bereiden op de heide en het zand rond Radio Kootwijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zand groeit langzaam dicht met tankmos, niks aan en totaal niet interessant voor de zandinsecten die er voorkomen. Het is niet eens een Nederlandse soort. Het hele ecosysteem van heide met zand gaat verloren als je die dikke laag van het mos niet weghaalt. Echter het mos is het gevolg van luchtvervuiling. Er komt veel te veel stikstof op de bodem terecht en dat verandert de arme zandgrond in prima voedingsbodem  voor het bewuste mos. Je kunt het mos dus blijven weghalen als je niets aan de echte oorzaak doet: industrie, veeteelt en autoverkeer.

De veerkracht van een ecosysteem als dit is niet groot genoeg om die voortdurende invloed van buiten op te nemen. De oorspronkelijke vegetatie van korstmossen is er al nauwelijks meer. Op den duur wordt het een ander ecosysteem. Boomzaadjes kiemen in het tankmos en voor je het weet staan er berken en dennen en heb je een bos.

Hoe groot is jouw veerkracht als het gaat om invloed van buiten waar je zelf weinig aan kan doen? Hoe werkt de ongeplande invloed van buiten in op het realiseren van jouw droom? Of is het juist nodig dat je naar een ander evenwicht toe gaat om jezelf echt te manifesteren? En is daarvoor die invloed van buiten essentieel?

Om antwoord te vinden op die vragen stel ik je een werkvorm voor die je thuis kunt doen. Je gaat een proces in samen met ontkiemende zaden en neemt waar wat er gebeurt en wat het bij jou oproept. Je neemt zaden van iets dat je graag wilt zien ontkiemen. Je stopt ze in twee potten. De een zet je buiten en de ander achter glas in de zon. Je kunt er zelfs voor kiezen twee verschillende aardes te gebruiken, met en zonder mest bv. Elke dag kijk je naar de voortgang. Probeer echt waar te nemen wat er gebeurt, teken het, beschrijf het.  Observeer het verschil tussen buiten en binnen. Regent het? Schijnt de zon? Komen er slakken, vogels?

Welke gedachten en woorden komen bij je op tijdens het observeren? Kun je de ontkiemende zaden zien als metafoor voor je eigen proces? Hoe gaan ze om met invloed van buiten? Wat kun je daar van leren? Welke inzichten geeft het jou? Kun je de invloed weghalen en bereik je daarmee het gewenste resultaat?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress