Lange termijn doelen stellen? Ga naar buiten!

Groen maakt mensen minder impulsief lees ik als kop van een onderzoek aan de VU in Amsterdam. Neurowetenschappers en evolutionair psychologen hebben beslisgedrag onderzocht in natuurlijke en in stedelijke omgevingen. OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat blijkt? Mensen nemen in een natuurlijke omgeving beslissingen die beter zijn voor de lange termijn. Dat lijkt me goed nieuws. http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2013/okt-dec/groen-maakt-mensen-minder-impulsief.asp

Het onderzoek is voor veel wandelcoaches een bevestiging van hun aanpak en dat is leuk natuurlijk. In de praktijk merk ik dat mensen buiten minder gefocust zijn op het directe resultaat en meer tijd nemen om te reflecteren en te filosoferen. Het letterlijk zetten van een concrete stap vinden ze vaak nog te vroeg. Wat je buiten ook  ziet is echte gedragsverandering omdat je jezelf en elkaar echt tegenkomt als je in de natuur bent. Dat heeft een sterke impact op mensen. Ze zeggen en doen dingen die ze binnen niet zouden zeggen en doen.

Voor loopbaancoaches is buiten werken ook doeltreffend. Mensen die nadenken over wat ze willen in het leven en wat het beste bij hen past nemen in de natuur betere beslissingen. In ieder geval beslissingen die voor henzelf op de lange termijn beter uitpakken. Veel loopbaancoaches weten dat allang en gaan ook regelmatig naar buiten.

Neem nou de workshop zingeving. Die workshop is vooral bedoeld om (weer) in contact te komen met je eigen waarden en drijfveren en met de bedoeling, het waarom, van je organisatie. Die workshop is wandelend in een natuurlijke omgeving. OLYMPUS DIGITAL CAMERAZingeving heeft alles te maken met ontdekken waar jouw unieke plaats is als organisatie en hoe je die kunt inzetten voor een duurzame toekomst. De lange termijn dus en niet de directe winst morgen. Als een dergelijke workshop in een natuurlijke omgeving beter op de lange termijn focust dan zou je toch wel gek zijn binnen te blijven zitten.

Zo krijgt de kreet groen is goed voor je gezondheid dus ook nog een andere betekenis. Het gaat dan niet om je directe persoonlijke gezondheid maar om de gezondheid van de aarde en al haar bewoners.

Natuurlijk zijn enkele conclusies hierboven wel erg snel getrokken uit dat ene wetenschappelijke onderzoek. Gelukkig vindt er momenteel meer onderzoek plaats naar de effecten van wandelcoaching. Wordt vervolgd.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet jaar 2013 is bijna weer om. Als je plannen gaat maken voor 2014 weet je nu wat je te doen staat. Je gaat naar buiten! Je plannen krijgen een steviger basis. Ook al zou dat maar half waar zijn, je ontzegt jezelf toch geen mooie wandeling met dit valide excuus? Succes ermee.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress