Maak meer van de Wandel naar je werk dag

Een keer per jaar organiseert Wandelnet de wandel naar je werk dag. Aanstaande donderdag 4 april is het weer zo ver. Wat zou de maximale afstand zijn dat mensen het er nog op gaan wagen? Ik zou zelf 5 km wel een mooie afstand vinden. Maar ja ik werk thuis als ik geen opdrachten heb dus ik moet er iets anders op verzinnen. Ik ga gewoon een rondje lopen denk ik.

Dat wandelen goed is voor een heleboel essentiële functies van je lijf zal je niet onbekend zijn. Wandelen in de natuur is daarbij ook nog extra vitaliteit verhogend. Om de wandeling as donderdag aantrekkelijker te maken kun je er bv voor kiezen om zoveel mogelijk asfalt te vermijden en de natuur zoveel mogelijk op te zoeken. Of een zo bomenrijk mogelijke route te kiezen. Of af te spreken met je collega die in de buurt woont en samen nou eindelijk eens dat probleem door te akkeren waar jullie al lang mee worstelen maar waarvoor de tijd steeds ontbreekt.

Dat laatste kun je trouwens ook in je eentje doen. Als je gaat wandelen ben je cognitief niet zo zwaar meer belast, je komt tot rust. Dan wordt het default mode netwerk, grote gekoppelde gebieden,  in je brein actief en daar zit je creativiteit. Als je gaat lopen weet je vaak ineens de oplossing voor het probleem waar je al de hele tijd op broedt.

Neem iets meer tijd voor je wandeling zodat je het wandelen ook gebruikt om je zintuigen aan te scherpen. Altijd handig voor je werk. Daarom ook mijn pleidooi om niet alleen te gaan wandelen maar te gaan wandelen met al je zintuigen op scherp. Je zult er versteld van staan hoeveel je ziet als je echt bewust gaat kijken.  Sta eens een paar minuten stil en luister naar alle geluiden om je heen. Mijn ervaring is dat mensen dit vooral heel verrassend vinden. Vergeet ook niet te ruiken. In de natuur ruikt ieder seizoen anders en ook elk bos of rivierengebied heeft eigen geuren.

Door dit vaker te doen, met aandacht, oefen je je observatievermogen. Dat is een belangrijke vaardigheid als je met mensen werkt. Het helpt je als je in een teamvergadering zit om te horen en te zien wat er echt speelt. Het helpt je om veranderingen op te merken bij de mensen aan wie je leiding geeft.

Neem een klein notitieboekje mee en een potlood en schrijf je ervaringen op. Als je ´s avonds weer terugloopt naar huis kun je de werkdag doornemen. Was die anders dan andere werkdagen? Wat was er anders? Is het de moeite waard om vaker naar je werk te wandelen? Schrijf je conclusies op en verbind er een actie aan. Het zou jammer zijn als je de positieve ervaring van wandelen naar je werk maar een keer per jaar hebt. Elke maand minstens een keer wandel naar je werk dag? Of 2 keer per jaar? Wat is haalbaar en aantrekkelijk voor jou?

Wandel ze!

meer info over de wandel naar je werk dag

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress