Met je brein op pad

Wandelen stimuleert de samenwerking tussen de linker en de rechterhersenhelft. Je bent meer in balans. Het logische, analytische deel van de linkerkant wordt aangevuld met het intuïtieve, contextuele deel van de rechterkant. Het was voor mij dan ook een feest van herkenning om enkele jaren terug het boek Een compleet nieuw brein van Daniel Pink (2005) te lezen. Hij betoogt dat de huidige tijd vraagt om een grotere inspanning van onze rechterhersenhelft. Met de linker alleen, die van de analyse en de details, komen we er niet meer. We hebben juist nu mensen nodig die scheppen en het geheel overzien.

In ons te ontwikkelen compleet nieuwe brein zijn de 6 talenten, die we wat hebben verwaarloosd, volop actief, aldus Pink. Het gaat om Design, Verhaal, Symfonie, Empathie, Spel en Zingeving. Alle 6 talenten kunnen worden aangeboord in een wandeling. Wandelen is in ieder geval uitermate geschikt om ze te reactiveren!

Design; het gaat om de functionaliteit/bruikbaarheid in samenhang met het ontwerp/betekenis. Betekenis roept emoties op. Welk landschap of landschapselement roept bij jou emoties op? Ga er eens bewust naar op zoek als je wandelt.

Verhaal; Niet alleen argumenten tellen in de communicatie met je collega´s. Ook het verhaal, de ‘onweerstaanbare vertelling` aldus Pink. Probeer het eens. Wandel naar je favoriete plek. Welk verhaal vertelt het landschap hier? Zie je overeenkomsten met je eigen verhaal?

Symfonie; Je hebt het grote plaatje nodig en niet alleen de focus, losse stukjes worden een boeiend geheel. Dit is bij uitstek het geval in een van mijn werkvormen in teambuildingswandelingen. Ieder teamlid zoekt iets dat symbool staat voor haar/zijn rol in het team. Vervolgens komt de opdracht er samen een natuurschilderij van te maken. Dan blijkt het iele takje ineens een onmisbare schakel in het geheel.

Empathie; Je inleven in de ander. Dat moet je bij uitstek wandelend doen! Mensen zijn meer zichzelf als ze wandelen en meer open. Communicatie over en weer tussen mensen is groter. Daarom werkt een wandeling ook zo goed als je met iemand wilt bijpraten of iets wilt uitpraten.

Spel; Het belang van spelen voor je gezondheid en je werk moet niet onderschat worden. Mensen die samen kunnen lachen kunnen samenwerken. Ik gebruik buiten veel speelse werkvormen als ik met mensen wandel. Bv een Energizer na de lunch: in een kring gaan staan, ieder zoekt snel iets dat hij mooi vind, terug op dezelfde plek in de kring, je voorwerp doorgeven aan je linkerbuur die precies hetzelfde gaat zoeken. Dit enkele rondes doen totdat de vaart eruit gaat. Wat heeft iedereen nu in de handen? En bevalt dat?

Zingeving; Weten wat je sterke punten zijn en die inzetten in dienst van iets groters dan jezelf. Doel en zin vinden in je leven. Wandelen in de natuur geeft mij altijd een besef dat ik onderdeel ben van die natuur. Daar wil ik voor werken. Vandaar dat mijn bedrijfsmotto luidt: het creëren van een duurzame samenleving in verbinding met elkaar en de natuur.

Dit stukje is natuurlijk veel te kort om het hele idee van het compleet nieuwe brein uit de doeken te doen. Hopelijk heb ik je geënthousiasmeerd om het boek zelf eens te gaan lezen. En natuurlijk nog beter: om te gaan wandelen en bovenstaande talenten bij jezelf te gaan ontwikkelen.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress