Hebben mieren zin in werk?

Knolsteenbreek

Stel jij jezelf wel eens metaforische vragen bij dingen die je in de natuur tegenkomt op je wandelingen? Zo verzorgde ik laatst een lunchwandeling Zin in Werk bij een bedrijf. Bij de voorbereiding van de route was me een gigantische mierenhoop opgevallen en dat leek me een mooie metafoor om even bij stil te staan.

´Wat is hun motivatie denken jullie? Hebben zij zin in werk? Kunnen we nog iets van hen leren?´ vroeg ik aan de groep. ´Het is net ons bedrijf, iedereen is druk op zijn eigen terrein en het gaat uiteindelijk om het halen van hetzelfde doel´. ´Mieren werken alleen aan het voortbestaan van de soort`. Waren o.a. de antwoorden die gegeven werden. ´Is dat een interne of een externe motivatie? `Bij mieren intern het zit in hun genen dat ze dit doen´, was de algemene opvatting. Er is niemand die ze een stok met wortel voorhoud.

Met zijn allen aan het werk voor een hoger doel waar je het samen over eens bent. Dat is natuurlijk het ideaalplaatje voor een bedrijf. Bij een groot bedrijf gaat het toch eerder om het teamdoel werd mij verzekerd. Niet iedereen wist trouwens het bedrijfsdoel te benoemen. In het geval van de mieren zijn er geen aparte teams met hun eigen doelen die misschien wel enigszins afwijken van het doel van het hele nest. (Hoewel er altijd wel werksters zijn die de niet gebaande paden betreden om nieuwe voedselbronnen te vinden. Maar altijd ten behoeve van de kolonie). Laat staan dat er een individueel doel is wat het koloniedoel in de weg kan staan. Zolang de koningin(en) eieren blijft leggen en er niet te veel bedreigingen van buiten zijn zoals spechten, vogelhouders en boskappers, blijft de mierenhoop doorgroeien en blijven de mieren super actief hun werk doen.

Voor ons mensen is werken in een team ook motiverend als het gezamenlijke doel duidelijk is.  Echter, wij hebben daarbij natuurlijk ook nog eigen behoeften en eigen doelen. Iedereen heeft een eigen intrinsieke motivatie. Dat is waar je ´s ochtends je bed voor uit komt. Voor maar weinig mensen zal dat geld verdienen alleen zijn. De meeste willen hun kwaliteiten kunnen gebruiken en steeds beter worden in datgene wat ze graag doen. Maar ook je eigen hogere doel, is daar plaats voor in je werk? Als dat alles voor jou in orde is en je hebt leuke collega´s staat niets je zin in werk nog in de weg. Toch een hele andere intrinsieke motivatie dan bij mieren.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress