Muggen en Bevlogen Leiderschap

Als ik een voornemen hebt ergens aandacht aan te geven kom ik altijd artikelen en/of boeken tegen die daarover gaan. Herkenbaar? Ik had me voorgenomen deze maand een blog te schrijven over bevlogen leiderschap, het thema van de week van de Bevlogenheid 2019. En ja hoor op Management Impact kwam ik een overzicht tegen van leiderschapsstijlen.

45 (!) typen leiderschap worden onderscheiden in het overzicht. Van persoonlijk tot transformationeel, van dienend tot tribaal en alles wat je nog meer kunt bedenken. Mijn oog viel natuurlijk vooral op het Meeuwen leiderschap en het Mosquito leiderschap. Ik ben bekend met diverse aan het dierenrijk ontleende leiderschapsstijlen, ganzen, wolven, olifanten, etc maar deze twee kende ik nog niet.

Bij meeuwen denk ik aan opportunistisch, schreeuwers, afvalopruimers, maar ook aan vrijheid, land, lucht, zee. Het meeuwenmanagement zoals beschreven is in hoge mate opportunistisch en dan vooral ter meerdere glorie van jezelf als leider. Strategie? ´Aan komen fladderen als het jou uitkomt, een boel lawaai maken en iedereen in de shit achterlaten´. Klinkt mij niet erg bevlogen in de oren.

Dan maar het mosquito leiderschap. ´Als je denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, probeer maar eens te slapen in een gesloten ruimte met een mosquito´ , Afrikaans gezegde. Wat doet een mug? Ziektes verspreiden. En daar zijn ze erg goed in. Het gelijknamige leiderschap heeft als kenmerk dat het anderen probeert te ´infecteren´ met ideeën en overtuigingen. Mosquito leiderschap is belangrijk als het aankomt op mensen in de organisatie meekrijgen in een verandering.

Hier kan ik wel wat mee als het gaat om bevlogen leiderschap. De leider inspireert en infecteert vanuit een visie waar hij naar toe beweegt. Een organisatie met een bevlogen leider heeft potentie om ook een bevlogen organisatie te zijn. Bas Kodden (Nyenrode Business Universiteit), de keynote speaker van de landelijke week van de Bevlogenheid spreekt van Helden: hoog energieke leidingnemende doeners.  Daar herken ik wel een mug in!

Visie is een belangrijke drive voor een mosquito leider. Waardering is een belangrijk instrument om anderen mee te krijgen in die visie. Een Mosquito leider werkt vol toewijding aan het organisatiedoel samen met anderen. Ook de andere factoren die horen bij bevlogenheid, vitaliteit en absorptie kun je een mug niet ontzeggen. Deze leider is itt de mug geen irritante factor die zich tegen je keert maar werkt juist mee om de gezamenlijke doelen te halen. Vanuit de malariaparasiet gezien is de mug ook niet irritant maar zeer behulpzaam om het doel, voortplanting, te halen. Niet iedereen in de organisatie zal dat direct op waarden weten te schatten.

Wel een mooi beeld eigenlijk, een mug als een positieve metafoor in plaats van dat irritante kreng dat je het liefste direct om zeep helpt. Wel irritant trouwens, maar dan vooral omdat verandering niet altijd vanzelfsprekend of aangenaam is. Ik herken mezelf ook wel in die mug die maar blijft rondzoemen dat we meer naar buiten moeten, de natuur in. Ik prikkel met korte blogs en ben een doorzetter. Het heeft in ieder geval al geleid tot een uitverkocht boek!

Meer over leiderschapsstijlen

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress