Samenwerking en Paddenstoelen

De berk groeit snel de hoogte in op een relatief open plek in het bos. Vliegenzwam (639x800)Rond de wortels veel vliegenzwammen. De boom lijkt er niet onder te lijden. De vliegenzwam gaat een wederzijdse samenwerking aan met de wortels van de berk. De berk zorgt voor voedingsstoffen voor de paddenstoel en het mycelium van de paddenstoel voor water voor de boom. Echt een win-win situatie.

De stevige beuk staat mooi in blad. Een dikke zijtak is dood. Nu in de herfst zit die tak helemaal vol porseleinzwammen. Prachtig glimmend in de najaarszon doen ze hun verwoestende werk. Tenminste als de rest van de beuk niet stevig genoeg in haar wortels staat. Er is geen sprake van samenwerking. Porseleinzwam02 (800x599)De zwam eet het hout op. Op het oog een mooie verschijning op de beuk kan de beuk fataal worden. Dat kan jaren duren.

 

 

De dikke omgevallen boom die al enkele jaren in het bos ligt zit vol met paddenstoelen van verschillende soorten. Langzaamaan zorgen zij ervoor dat de boom uiteindelijk helemaal wordt opgenomen in de kringloop van het bos. De boom is niet voor niks omgevallen en heeft de bosgrond weer verrijkt met voedingsstoffen waarop kiemen kunnen uitlopen tot bomen en struiken. ZwavelkopDe paddenstoelen spelen daarbij een belangrijke rol.

 

 

Waarom vertel ik dit allemaal? Wel, het is herfst en hier in Wageningen ontkom je niet aan de paddenstoelen als je gaat wandelen. Alle drie bovengeschetste scenes zijn te vinden in de bossen. Alle drie de combinaties van boom en paddenstoel zijn essentieel voor een gezond bos met een natuurlijke diversiteit.

Herken je alle drie de situaties ook in jouw team als het gaat om samenwerking? Die twee collega ´s die al jaren succesvol elkaars sterke kant weten in te zetten om samen een optimaal resultaat te halen. En die nieuwe jonge medewerker die een senior als mentor heeft, gaat die een stuk van het werk overnemen of straks de hele functie? Helaas is laatst die andere collega met pensioen gegaan zonder dat er aandacht was aan het behouden van zijn kennis en expertise. Doet denken aan het vroegere bosbeheer. OLYMPUS DIGITAL CAMERADode bomen laat je niet liggen die ruim je op. Daarmee ontnam je het bos een heleboel voedingsstoffen. Bovendien zag je nauwelijks van die fraaie houtzwammen waar omgevallen bomen vaak vol mee zitten.

Neem je team mee het bos in en zoek de paddenstoelen die jullie aanspreken op. Welke worden gevonden? Ga met elkaar het gesprek aan hoe jullie samenwerking eruit ziet en of dat naar wens is. Kijk naar wat je ziet gebeuren in de natuur in de herfst met Oranje bekerzwam (800x533)paddenstoelen. Wat is de houtzwam in jullie team? Is er parasitisme of samenwerking of allebei? Wanneer worden de processen in jullie team manifest en wat krijg je dan te zien? Want bedenk wel het proces van afbraak dan wel samenwerking van paddenstoelen vind het hele jaar plaats. Alleen dan zie je het niet. Pas in de herfst worden er paddenstoelen gemaakt en is het ineens zichtbaar wat er speelt onder de oppervlakte van het bos. Wat speelt er bij jullie onder de oppervlakte?

Natuurlijk kun je dit ook in je eentje doen. Welke paddenstoel dringt zich onmiskenbaar aan je op en wat zegt dat over hoe jij samenwerkt?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress