Zichtbaar zijn

Wat hebben we toch een geweldig paddenstoelenjaar! Op een vierkante kilometer van het bos in de buurt fotografeer ik moeiteloos 10 soorten en daarvoor hoef ik echt niet mijn best te doen. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van uitgebreide schimmelnetwerken onder de grond. Die netwerken zijn er altijd en overal en hebben een belangrijke functie in de ondergrondse ecologie. Na een warme zomer en voldoende regen komen de paddenstoelen massaal aan de oppervlakte. Ook de houtzwammen doen het goed op bomen en resten van bomen overal in het bos. Die helpen met het verteren van het hout tot voedingsstoffen die weer beschikbaar komen voor de kringloop van het bos.

Paddenstoelen zijn dus de zichtbare uitingsvormen van een netwerk dat er onder de oppervlakte altijd al is. Een mooie metafoor!

 

 

 

 

Ik las een verontrustend bericht in het tijdschrift van Managementboek.nl. Vanwege het uitkomen van een nieuw boek over zin in werk: Werkvuur, staat er een interview met de schrijvers Patrick Davidson en Hans van der Loo in het blad. Zij deden in de afgelopen 5 jaar onderzoek naar het werkplezier van de Nederlander. Het percentage van mensen die met plezier en positieve energie werken is dramatisch afgenomen. Het percentage mensen dat onder stress werkt is daarentegen sterk toegenomen. Daarnaast onderscheiden ze nog de mensen die tevreden zijn met de situatie en waar niet veel meer van uit gaat en de groep die alleen nog maar zijn tijd uitzit. Al met al is slechts 1 op de 10 mensen met zin aan het werk.

Het wordt dus tijd om die kleurige diversiteit van de drijfveren van werknemers, die ongetwijfeld onder de oppervlakte sluimert weer boven die oppervlakte te laten uitkomen. Geef werknemers de zelfsturing terug over die drijfveren zodat er weer positieve energie komt. Maar ga daarvoor eerst op zoek naar die van jezelf, maak jouw ´zin´ zichtbaar.

 

En om in de metafoor van die paddenstoel te blijven, welke paddenstoel spreekt jou het meeste aan? Die fraaie rood met witte stippen hallucinerende vliegenzwam? Of die niet erg opvallende in heksenkringen staande nevelzwam? De doorzichtige slijmerige porseleinzwam op de beuk misschien? De kleine fel gekleurde koraalzwammetjes op een stobbe? Of wordt het tijd voor de alles verterende honingzwam in grote bundels op bomen?

Ik wil zelf niet kiezen, ik houd van diversiteit, “laat duizend paddenstoelen verschijnen!” Mijn drijfveren zijn divers en ik zet ze graag allemaal in om mijn zin in werk te behouden.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress