Ben je tevreden met wat je kunt?

Een paar weken terug stond er een stripje in Trouw waarin een tevreden vis zwemt in het water, een tevreden vogel vliegt in de lucht en een ontevreden mens scharrelt op de aarde. De eindconclusie: we kunnen zwemmen en vliegen maar zijn nog steeds ontevreden, hoe doen die dieren dat toch? Ik vond het wel een mooie metafoor voor deze tijd. Iedereen hoeft toch niet alles te kunnen? Als we allemaal doen waar we het beste in zijn, waarom zouden we dan niet tevreden zijn?

Daar is natuurlijk veel meer over te zeggen maar laat ik me beperken tot datgene doen waar je goed in bent en steeds beter in wilt worden. Een van de belangrijke elementen om de motivatie er bij mensen in te houden. Herken je dat? Het gaat dus niet alleen om dingen doen waar we goed in zijn maar ook ontwikkelmogelijkheden hebben om er nog beter in te worden.

Ik verlies soms contact met wat ik het beste kan door alles wat ik ook moet doen om een bedrijf draaiende te houden. Dan ga ik wandelen en laat me verrassen door wat me in de natuur opvalt, waar mijn aandacht naar getrokken wordt en wat zich laat horen. Door met alle zintuigen ´aan´ te wandelen krijg ik van die ´ja natuurlijk, dat is het´ momenten. Ik zie het weer glashelder voor me waar ik goed in ben en waar niet.

Dat laatste is niet onbelangrijk. Ik vind dat je geen dingen moet willen doen die niet bij je passen en tegelijkertijd open staan voor nog onontdekte kanten van jezelf om je in te ontwikkelen. Zo besteed ik mijn boekhouding uit aan iemand die daar veel beter in is maar ben ik wel blogs gaan schrijven en een nieuwsbrief gaan versturen. Dat had ik 15 jaar geleden echt niet gedacht toen ik startte met mijn bedrijf.

Je loopt hier ook aan tegen het verschil van moeten en willen. Sommige dingen ontkom je niet aan om te doen. Ik moet mijn mails bijhouden, ik moet mijn administratie bijhouden, ik moet met marketing bezig zijn, ik moet……..zonder dat ik dat nou allemaal zo goed kan of graag wil. Daar tegenover staat dat ik sommige dingen ook helemaal niet wil doen, zoals die financiën.

Tevreden, wat versta jij daar onder? Bij mij geeft het altijd wat kriebels als het gaat om mezelf. Ik kan uiterst tevreden zijn met een goed boek en lekkere thee. Maar ik ben niet tevreden over wat ik kan. Zou ik dat zijn dan houd ik op met mezelf ontwikkelen en nog beter worden. Tevredenheid kan lui maken, je komt niet meer van die bank.

wandelen geeft inzicht

Bespeur je bij jezelf die luie tevredenheid? Ga dan eens na waar je ontwikkelmogelijkheden liggen. Ga wandelen en laat alles wat je tegenkomt op je inwerken, wat geeft inzicht? Waar zie je voor jezelf kansen? Misschien is het tijd ander werk te zoeken omdat je uitgegroeid bent? De lente is in aantocht en dat is de tijd om op de wijze die bij jou past je verder te ontwikkelen.

En bedenk daarbij dat in de dierenwereld er toch vissen zijn die óók vliegen en vogels die óók zwemmen. Hoeveel andere soorten dat hebben geprobeerd om hun mogelijkheden te vergroten en waarbij het jammerlijk mislukt is weten we niet. Voor de succesvollen bleek dit ´out of the box´ gedrag nou juist op eigen wijze ontwikkelen!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress