Complimenten en Motivatie voor je werk

Hebben complimenten en motivatie voor je werk iets met elkaar te maken? Het was op 1 maart Nationale Complimenten dag. Dat was me geheel ontgaan, het was zondag, maar het stond in de krant. Ik heb daar eens over na lopen denken en het antwoord is ja. Motivatie voor werk, échte motivatie van binnenuit, heeft 3 componenten: autonomie, je talenten kunnen gebruiken en daar steeds beter in worden en je verbonden voelen met iets groters dan jezelf alleen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krijg je een compliment dan wordt tegemoet gekomen aan die componenten. Je krijg een teken van verbondenheid van de ander, je krijgt waardering voor iets dat je goed doet en kan en je voelt je gezien. Je wordt bevestigd in je autonomie. Het heeft met empathie te maken, je wordt écht gezien en gewaardeerd.

Mensen die zich gezien en gehoord weten zijn gelukkiger dan mensen waarvoor dat niet geldt. En gelukkige mensen werken gemotiveerder en met betere resultaten. Complimenten hebben dus een belangrijke functie in het intermenselijke verkeer op de werkvloer. holwortel en speenkruidHet gaat natuurlijk om complimenten op kwaliteiten en talenten van iemand en dus niet op hoe je eruit ziet. Het zijn externe prikkels die je interne motivatie voeden.

Hoe zit het met complimenten in de natuur? Volgens mij zijn complimenten te vertalen in gedrag dat dieren tov elkaar laten zien. Denk maar aan die fanatiek baltsende mannetjes van bijvoorbeeld het korhoen. Hoe mooier, hoe uitbundiger, hoe eigener, hoe meer kans dat hij een vrouwtje mee krijgt. Dat vrouwtje zegt als het ware: “Jou neem ik want jij laat een talentvolle autonome kwaliteitsdans zien. Ik ga me met jou verbinden en zo zorgen we samen voor het voortbestaan van onze soort”. Groot compliment voor het mannetje! Ik geloof dat het Frankenhuizen (voormalig directeur van Artis) was die het voorkomen van bont gekleurde vogels met niet erg functionele verenpracht toe schreef aan die keuze van vrouwtjes: “ jij ziet er zo volstrekt geschift uit en toch leef je nog steeds, dan zal je wel een sterke man zijn en dus een goede vader voor mijn kinderen”. Ja of dit nog een compliment is? In ieder geval vooral gericht op uiterlijk.

Geef jij jezelf wel voldoende complimenten? Of heb je alleen aandacht voor datgene wat niet goed gaat? Tijd voor complimenten! Ga lekker wandelen en zet al je zintuigen op scherp. Welke Klaverzuring (800x600)waarneming is echt een compliment voor jezelf? Die vogel die ineens uitbarst in gezang? dat ene bloemetje dat tevoorschijn komt uit het groen? die eekhoorn in de boom? of de uitbottende vlierstruik? Als het jou opvalt ga ik er van uit dat het je ook iets te zeggen heeft. Dat is een opsteker voor jou! Je kunt weer gemotiveerd verder.

Geef je jouw collega´s wel voldoende complimenten? Of heb je alleen aandacht voor wat zij/hij niet goed doet? Tijd voor complimenten! Start de vergadering of bijeenkomst eens anders. Geef je rechter buur een compliment. Ga daarvoor naar buiten en zoek iets dat je cadeau kunt geven dat symbool staat voor wat je in haar/hem waardeert. Geef het aan hem/haar en leg uit waarom je dit voorwerp koos. Je zult zien de motivatie in je vergadering schiet met sprongen omhoog.

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende complimenten krijgt en geeft?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress