Helpt Struinen in de natuur?

Sinds kort ben ik aangesloten bij de begeleiders van Het Pad. Een initiatief van de Radboud universiteit waarin mensen met stress en burn-out klachten worden gestimuleerd een meerdaagse struintocht te lopen langs de Waal. Alleen, met elkaar, met of zonder begeleiding.

Wat is struinen en waarom zou je dat doen? Struinen wordt omschreven als doelloos wandelen, geen gebaand pad maar jezelf een weg banen. In het geval van het Pad gaat het om lopen langs de waal, met de rivier steeds aan je rechterhand.

In de natuur heb je ook struiners, de zogenaamde browsers. Dat zijn dieren die zich een weg banen en daarbij continue hun voedsel bij elkaar scharrelen. Het zijn kieskeurige dieren die vooral eiwitrijke knoppen en jonge bladeren eten. De ree is er zo een. 

Struinen is goed voor in het hier en nu zijn. Je hebt alleen aandacht voor waar je loopt. De natuur is een voortdurende ´voedsel´bron. Voedsel voor de geest in ons geval. Een struintocht van een of meer dagen levert rust, energie, verbinding met de natuur, met jezelf en met de ander. Het positieve effect blijft vaak nog lang aanwezig blijkt uit het onderzoek van de Radbouduniversiteit.

De website van het Pad geeft een samenvattend overzicht van de positieve effecten van de natuur op onze gezondheid. Om te voorkomen dat je ten onder gaat aan stress is de preventieve werking van struinen in de natuur aan te bevelen. Regelmatig een dag erop uit helpt om er daarna weer tegen te kunnen. Je wordt weerbaarder, vertrouwd meer op jezelf, je groeit.

Als je dat doet met andere mensen heb je ook een diepere interactie omdat je meer jezelf bent in de natuur en beter kunt focussen. De rust om je heen en de prikkelarme ruimte zorgen daarvoor. Daarbij krijgen je hersenen zuurstof en beweging waardoor ze beter functioneren.

Loop een keer met een van ons mee en ervaar het zelf. Ga op zoek naar een struinervaring die bij jou past Wandelkalender

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress