Hoe ga jij om met het onverwachte?

Het leek lente, er zat zelfs al een salamander in de vijver. En toe viel de vorst in. En niet zo´n beetje ook. Alle bloemen van de krokus en  de helleborus vielen met stengel en al op de grond en de koude bleef aan. Maar ziedaar, na enkele dagen zonder vorst overdag staan de meeste krokussen en helleborussen weer rechtop en de vijver is bijna ontdooit. De salamander heb ik nog niet gezien.

Hoe doet die natuur dat toch, steeds weer omgaan met onverwachte tegenslagen. Er zijn ongetwijfeld weer veel dieren doodgevroren, die salamander misschien ook wel. Toch is er straks weer volop leven. De ingezette lente is vitaal aan het terugkomen, dat zie je dat hoor je en dat ruik je.

Ik denk dat het veel te maken heeft met de ´bedoeling´ van planten en dieren. Behoud van de soort en optimaal, zelfs maximaal, gebruik maken van de gelegenheid. Het onverwachte zet daar dan tijdelijk een rem op. Daarna gaat het weer gewoon door. De vitaliteit van de natuur, is dat ook bevlogenheid?

Als wij bevlogen zijn in ons werk zijn we intrinsiek gemotiveerd. Niet geld of carrière drijven ons maar iets dat voor ieder mens anders is, ieders eigen bedoeling. Voor de natuur is dat geen issue, die is gewoon. Wij moeten echter steeds weer herinnerd worden aan wat ons ook alweer in beweging zet.

Ik denk dat juist dat omgaan met het onverwachte iets zegt over hoe bevlogen je eigenlijk bent. Blijf je eindeloos hangen in alle ongemakken die het onverwachte teweeg bracht of laat je het snel achter je en ga je weer vol vitaliteit aan de slag?

Ik dacht vanochtend ik ga de lente vieren in de uiterwaarden. Maar dat viel nog wat tegen. Nog veel bevroren water en er is nog nauwelijks groen. Toen ik echter het laatste hekje achter me dicht deed en de bewoonde wereld instapte werd ik getrakteerd op een jubelend concert. Een van onze kleinste vogeltjes zat heerlijk in de zon in een kale struik zijn best te doen. Het staartje hipte heen en weer, ja het was de winterkoning. En weer dacht ik aan bevlogenheid. Als je bevlogen bent wil je dat laten weten aan heel de wereld. Wil je anderen enthousiast maken en stimuleren om op zoek te gaan naar hun eigen bevlogenheid.

Daarom doen wij dit jaar ook mee aan de week van de bevlogenheid. We willen anderen uitnodigen om zich te laten horen over hun bevlogenheid. Neem een voorbeeld aan de winterkoning!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress