Hoe houd jij je vuurtje brandend?

“Bevlogenheid? Dat is een groter doel voor ogen hebben.” “ Bevlogenheid? Dat is het vuurtje brandend houden.” Zomaar twee uiteenlopende antwoorden door deelnemers aan de Filosofische wandelingen over bevlogenheid. Wij organiseerden die wandelingen in de week van de bevlogenheid. Mooie ervaringen werden opgedaan in de natuur: “ hier voelt het helemaal goed, hier wil ik wel blijven”. De vraag was om te ervaren waar je in de natuur wilt zijn, waar je je bevlogen voelt.

Ik werd vooral aan het denken gezet over dat vuurtje brandend houden, omdat ik zelf vaker denk aan een hoger doel. Maar dat kleine, dat eigen vuurtje brandend houden is ook een hele opgave in deze tijd. Het vuurtje moet blijven branden maar het moet ook geen bosbrand worden. Mensen zoeken vaak hulp bij een (wandel)coach als het vuurtje dreigt uit te gaan. Want dat het moet branden daarvan zijn veel mensen wel overtuigd. Ze gaan samen met de coach op zoek naar wat het vuurtje brandend houdt. De natuur in en op zoek gaan naar je eigen beleving werkt dan vaak prima. Wandelcoaching is niet voor niets zo populair.

Omdat het nu zomer is en de vakantieperiode aanbreekt denk ik dat veel van jullie zélf weer brandstof gaan inslaan om het vuurtje weer even goed op te stoken. Daarom iets over mijn eigen brandstof.

Behalve natuur, wandelen en veel rust is dat voor mij lezen. Ik was dan ook aangenaam getroffen door het volgende gedicht van Ida Gerhardts. Het stond in een column van Wim Boevink (Trouw) die het had zien staan op een gevel in Zutphen. Hier het eerste couplet:

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.

Zij waren het van kind af aan.

Vooral die zin ´ver van de dagelijksheid vandaan´ raakt me. De ervaring en beleving die ik heb als ik een boek lees helpt mij ook om in die dagelijksheid mijn vuurtje brandend te houden. Je vertoeft even in andere sferen, andere tijden, met andere mensen en dat verveelt mij nooit, dat laadt mij op.

Ik wens jullie allemaal een goede oplaadperiode toe. Vergeet niet na je vakantie je opgedane brandstof in te zetten zonder het direct weer geheel te verstoken! En kom anders snel een keertje meewandelen om het weer aan te vullen 😉

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress