Hoe zorg je ervoor dat ze met aandacht naar je luisteren?

Het is nog geen lente maar ik word toch regelmatig verrast door merels die om het hardst zitten te zingen. Behalve hoorbaar zijn merels ook goed zichtbaar. Dat geldt lang niet voor alle vogels. Sommige hebben die zichtbaarheid niet nodig om aandacht te krijgen. Heb je bv wel eens geprobeerd om een nachtegaal in het vizier te krijgen, of een kleine karekiet? Andere vogels moeten het hebben van hun groepsgedrag. Er zitten al lange tijd zwermen kauwtjes in het Binnenveld die niet over het hoofd gezien en gehoord kunnen worden. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe zorg jij dat er naar je geluisterd wordt?  Wie zijn je luisteraars? Welke vogel spreekt jou het meest aan als het gaat om aandacht krijgen? En van welke vogel kun je wat leren?

Vogels gebruiken hun aandachttrekkerij meestal voor twee doeleinden. Allereerst als communicatie naar hun soortgenoten. Ten tweede in de broedtijd om vrouwtjes te enthousiasmeren. Het is dus zaak voor die vogels om te weten wat de ander wil horen. Daar kunnen wij allicht van leren als we meer aandacht willen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWees oprecht nieuwsgierig naar degene(n) waarmee je vaak in gesprek gaat. Hoe beter je de ander kent hoe beter jij kunt aansluiten bij wat de ander bezighoudt.  Investeer vooral in contact maken. Stel vragen en luister écht naar de antwoorden. Mensen luisteren beter als ze in eerste instantie worden aangesproken op iets waar ze belang aan hechten. We zijn allemaal geneigd onze eigen belangen als een soort maatstaf te zien. Het helpt niet om de inhoud van je verhaal te blijven herhalen als je geen aansluiting vindt bij de ander. Train jezelf in steeds beter observeren van het belang achter de mening.

Hoe? Scherp je observatievermogen. Loop een voor jou bekend wandelpad vaker. Streef ernaar steeds iets te zien, horen, voelen, ruiken dat je de vorige keer niet hebt opgemerkt. Soms neem je iets voor het eerst waar wat er al jaren blijkt te zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

de Rijn bij Wageningen

In de natuur heb je natuurlijk te maken met de verschillende seizoenen. Toch zal het je verbazen, als je goed observeert, hoeveel er elke volgende dag al anders is. Luister dan nog eens naar de mening van de ander. Kun je de belangen horen die je eerst niet zijn opgevallen? Accepteer wat de ander belangrijk vindt. Zet het niet weg als irrelevant of onzin. Ga op zoek naar het gemeenschappelijke in jullie belangen, naar de verbinding.

De merel trekt de aandacht door hoog in de nok te gaan zitten zingen. En jij wat doe jij? Doe iets onverwachts, verras de ander zodat hij/zij er niet aan ontkomt naar je te luisteren. Ga op zoek naar iets in de natuur waar je over kunt vertellen in relatie tot de inhoud die je wilt overbrengen.

Onderzoeksjournalist Mark Mieras heeft dat goed begrepen. Op het podium waar hij zou gaan spreken over invloed van groen op gezondheid stond een hoge kruk. Daar bovenop een rood kussen met een model van onze hersenen. Aandacht verzekerd!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress