Kijken met andere ogen naar de natuur

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat kun je vandaag in de natuur tegenkomen en welke coachvragen  kun je daarbij stellen? We blijven nog even bij het thema motivatie: Steeds beter worden in wat je goed kan en dat alles voor een doel dat meer is dan voor jezelf alleen. Ik beschrijf hieronder een aantal zaken in de natuur.

Je ziet hem niet maar je kunt hem binnenkort wel horen. Ik zag toevallig twee keer op tv een filmpje van een koekoeksjong dat, net uit het ei, direct aan de slag gaat om de andere eieren uit het nest te kiepen. Vervolgens zie je het jong gevoerd worden tot monsterlijke proporties in verhouding tot de pleegouders. De pleegouders zijn geen moment uit het veld geslagen en blijven met ijver van alles aan dragen om het jong te voeden. Hun eigen doel: zorgen voor nageslacht, is allang uit het oog verloren. Waar ze wel aan bijdragen is een doel groter dan voor henzelf alleen, namelijk het in stand houden van biodiversiteit. En dat is dan toch weer mooi, ik vind de eerste koekoek in april altijd weer een feest om te horen. (Erg leuk om te lezen over een mussenpaar dat een koekoeksjong opvoed staat in het verhaal Haas van Paul Biegel).

Het horen van de koekoek op je coachwandeling kan een mooie aanleiding zijn om het gesprek op motivatie in werk te brengen als de coachee tenminste het geluid opmerkt of jij denkt dat het een mooi bruggetje is erover te beginnen.

Deze tijd van het jaar is er in de natuur steeds weer iets dat er gisteren niet was. De eerste tjif tjaf, de eerste fitis, de koekoek, het speenkruid, de bosanemoon, de eerste zwartkop. Ze laten zich uitbundig horen en zien. Speenkruid is een leuk plantje om wat van te weten. Als ik dit schrijf is het een druilerige donkere dag, niks an. Dat vindt het speenkruid kennelijk ook want de bloemetjes zitten allemaal dicht. Waarom zou je stralen als er niemand is die naar je kijkt? Verspilling van energie. Het is vandaag te koud voor de bijen die dit bloemetje bezoeken en die afkomen op de gele ster.
Slimme strategie van dat plantje. ??????????????????????

Heb jij ook een slimme strategie om energie te sparen? Wil jij de hele dag stralen? Wanneer is het echt belangrijk om je helemaal te laten zien?

Speenkruid heet zo vanwege de speenvormige knolletjes die zich vormen in de bladoksels en die kunnen uitgroeien tot een nieuw plantje volgend jaar. Speenkruid is uitbundig aanwezig als er nog geen blad aan de bomen zit. Het piekt dus in het vroege voorjaar.

Piek jij op de tijd die bij jou past? Welke voorwaarden heb jij nodig om te pieken? Hoe zorg jij ervoor dat je na het pieken energie hebt opgeslagen om als het nodig is er weer te zijn?

Een deelnemer aan een wandeling spits de oren en vraagt wat hoor ik toch steeds? Het blijkt een fitis te zijn. Een klein onopvallend vogeltje. De zang van de fitis kun je onthouden met het ezelsbruggetje ´ik kan heel erg mooi zingen, maar durf eigenlijk niet´, het eerste deel jubelend omhoog in toon en tweede deel zachter en omlaag. De deelnemer voelde zich geraakt toen ik dat vertelde. “Ja ik durf ook zo vaak niet, dat vogeltje doet het toch maar wel! Je kunt dus opvallen door gewoon jezelf te blijven.”

Zelf zag ik een spreeuw met nestmateriaal en bleef kijken waar hij/zij het nest aan het maken is. Dat bleek in een holte in een dikke wilg te zijn. Zo´n holte kan een spreeuw niet maken, wel een specht. De spreeuw maakt dus gebruik van het voorwerk dat een ander voor haar deed. Daar ga ik zelf ook weer eens diep over nadenken.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress