Laad jij wel genoeg op?

Na een heerlijke wandeling in het bos met een collega lees ik op twitter een artikel over werkstress en bevlogenheid. Hé alweer een interview met Willem van Rhenen. Dit keer in NRC, een tijdje terug in Trouw. Hij zegt dat we niet te hard werken maar dat we te weinig energie opladen. Dat spreekt me direct aan. Voor mij is energie opladen vooral gaan wandelen in de natuur. Ik zit weer buitengewoon energiek achter mijn PC na die wandeling. Dat is voor veel meer mensen zo (zie factsheet onderaan deze blog). Toch kwamen we vanochtend bijna niemand tegen in dat bos.  Behalve mensen die hun hond uitlaten.

Dan hoop ik dus dat al die andere mensen iets anders hebben wat hen weer oplaad. De kerstvakantie komt er weer aan en dat is niet voor iedereen een periode om weer energie op te doen. Verplichte familiediners, vuurwerkstress, grijs en koud weer, al met al niet heel opladend. Voor je het weet is het weer 7 januari en gaat alles weer zijn gangetje.

Willem van Rhenen is bedrijfsarts en hoogleraar Bevlogenheid en Productiviteit bij Nyenrode University. Hij constateert dat mensen vaak niet eens meer weten wat hen energie geeft buiten het werk om. ´Het begrip Hobby is een uitstervend fenomeen´ zegt hij. Dat is toch een buitengewoon verontrustende mededeling. We denken stress aan te pakken door minder te gaan werken terwijl het probleem ligt bij niet weten hoe we onszelf moeten opladen.

Nog een eye-opener voor mij is dat sporten in zijn ogen wel een korte directe kick kan geven maar het kost je uiteindelijk energie. Iets wat echt energie geeft is voor iedereen natuurlijk anders. Toch is er wat werk betreft wel wat algemeens over te zeggen. Zelf invloed hebben op je werk en een goede relatie met je teamgenoten blijken erg belangrijk. De intrinsieke motivatie voor je werk waar ik het al vaker over had.

Om weer terug te komen op een van mijn energiegevers: de natuur. In de afgelopen jaren zijn er enorm veel onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat de natuur ons goed doet. Het IVN heeft in samenwerking met andere organisaties een prachtige factsheet gemaakt waarin de resultaten van al die onderzoeken kort worden weergegeven. De moeite waard om even naar te kijken en daarna het aan den lijve te gaan ondervinden natuurlijk: http://www.pennemes.nl/natuur-is-gezond/

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress