Ont stressen tijdens je werk

Gisterochtend las ik in de krant een artikel over een Zuid Koreaanse softwareondernemer die een nieuw kantoorpand had laten bouwen met een koffiebar en een zwembad in de kelder. Zijn personeel mocht daar koffie drinken of gaan zwemmen als ze dat uitkwam. Gewoon tijdens het werk. Werkoverleg met koffie of in het bubbelbad. `Ik wil individuen stimuleren zichzelf te ontwikkelen, creatief te zijn en mee te denken´ aldus de ondernemer. Slimme zet van die ondernemer. Het bedrijf groeit als kool.

Een medewerker van een ander bedrijf zonder dergelijke faciliteiten. ´wat ik het meeste mis is open communicatie´. Ik denk niet dat de werknemers van het eerste bedrijf dat zullen zeggen. Ook van stress hebben die weinig last.

De Zuid Koreaanse ondernemer maakt gebruik van inzicht over hoe ons brein functioneert. Om optimaal te functioneren heeft ons brein ´voeding´ nodig. Naast voedsel en zuurstof is dat ook beweging.  Stress echter is juist weer slecht voor een optimaal functionerend brein. Stimulerende ruimtes waar mensen samen werken aan nieuwe ideeën zijn eveneens goed om de creativiteit te stimuleren.

Uiteraard vertel ik dit allemaal niet om zwembaden in kelders te promoten. Natuurlijk wel om wandelen aan te bevelen als voor de hand liggend alternatief. Wandelen heeft namelijk dezelfde positieve effecten. De toenemende aandacht voor de ont stressende werking van wandelen in de natuur doet me plezier. Nu weer vanuit de psychologie. Natuur helpt relativeren en gedachten te ordenen.

Wat let je om het werkoverleg met je collega te voeren tijdens een stevige wandeling? Natuurlijk heeft niet elk bedrijf een mooie natuurlijke omgeving in de buurt. Laat dat je er niet van weerhouden om toch die wandeling te maken. De beweging waar je brein om vraagt krijg je ook als je een rondje over een bedrijventerrein maakt. Misschien stimuleert het je om eindelijk eens werk te gaan maken van bomen en planten rond je bedrijf:) Uit psychologisch onderzoek blijkt trouwens ook dat het belangrijk is hoe je aan een wandeling begint. ´Ha, lekker naar buiten!´, of:  ´Naar buiten in deze oninspirerende omgeving?´. Drie keer raden wat het beste werkt om te ont stressen.

Ik herinner me nog een bijeenkomst ergens op een plek waar de natuur ver te zoeken leek. Tijdens de lunch ging ik toch op zoek. Er is overal wel groen te vinden dacht ik.  Over parkeer plaatsen, langs hoge gebouwen, door afvalveldjes. En jawel, ik werd aangenaam verrast door een heel veldje vol met bloeiend klein hoefblad. Die mooie gele zonnetjes werkte voor mij ontspannend. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bovenstaande  heeft ertoe geleid dat ik samen met Vivian Siebering en Ilse van der Put de wandelserie En nu naar buiten! heb geïnitieerd. We gaan onze wandelingen in de natuur van de Veluwezoom onderwerpen aan een onderzoekje. Hoe ont stressend zijn ze? We gebruiken daarvoor de QuickScan die staat op de website van Psychologie. Je vult vooraf en achteraf de scan in die vraagt naar je welbevinden. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!

Kom een keer meewandelen om zelf te ervaren hoe ont stressend onze wandeling is. Iedereen die 5 km kan lopen kan mee!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress