Waarden als leidraad van leven en werk

Mensen die met een zekere autonomie hun werk kunnen doen zijn gemotiveerd voor hun werk. Dat geldt zeker voor mij. Daarbij is voor mij autonomie ook een waarde die ik tracht vorm te geven in mijn leven en werk. Waarden zijn belangrijk voor mensen. Waarden geven richting en helpen bij het maken van keuzes.

Zo koos ik er vorige week voor om wat eerder naar een symposium te gaan dat gehouden werd in Stadzigt bij het Naardermeer. OLYMPUS DIGITAL CAMERALekker even wandelen en uitwaaien voordat je een hele middag gaat zitten luisteren. Had ik niks anders te doen? Oh jawel, maar ik koos bewust voor de voordelen die wandelen opleveren:

  • het ontspant me en bevordert mijn algehele vitaliteit,
  • ik ben weer fris en helder en daarom meer aanwezig op het symposium,
  • de natuur inspireert mij tot het schrijven van dit artikel,
  • te veel zitten is ongezond horen we steeds meer en dat heb ik vandaag toch mooi doorbroken.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heb jij wel eens bedacht wat de natuur jou over waarden kan leren als je aan het wandelen bent? In de natuur heeft alles waarde ook al ziet dat er soms heel anders uit dan wij zouden willen. Het is ook niet altijd raadzaam om de natuur in alles als voorbeeld te nemen voor je eigen ontwikkeling of de ontwikkeling van je organisatie. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Voor mij zijn een aantal belangrijke waarden direct terug te vinden in de natuur: OLYMPUS DIGITAL CAMERAdiversiteit, esthetiek, onderlinge verbondenheid en duurzaamheid. Waarschijnlijk haal jij weer andere waarden uit de natuur. Dat komt omdat voor jou andere waarden van belang zijn. Kun je in de natuur de waarden tegenkomen die voor jou richtinggevend zijn?  Ik denk het wel.

Maak een wandeling in de natuur en wees je bewust van hoe je loopt, wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt, wat je voelt. Wat valt je met name op? Welke waarden zie, hoor, ruik en voel je daar in terug? Klopt het met wat jij belangrijk vind?

Wanneer je gaat wandelen met een collega en bovenstaande oefening doet zal het je verbazen wat de overeenkomsten en de verschillen tussen jullie zijn. Het is een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Je snapt daarna ook beter waarom de ander keuzes maakt die niet direct de jouwe zijn. Er liggen andere waarden aan ten grondslag.

En dan natuurlijk de cruciale vraag: hoe waarde-vol is jouw werk? Zijn er voldoende van jouw waarden aanwezig in je werk om je innerlijke motivatie te blijven voeden?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress