Wandelen of Bosbaden?

Doe je aan bosbaden als je wandelt of wandel je tijdens het bosbaden? Vorig jaar was er ineens veel aandacht voor het Japanse bosbaden., Shinrin-yoku. Diverse Nederlandstalige vertalingen van Japanse boeken verschenen en ook Nederlandse schrijvers publiceerden erover.

Ik heb gelezen: Shinrun-yoku, De kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr Qing Li. Dat is een mooi uitgegeven boek met schitterende foto´s van Japanse bossen, bomen en tuinen. Het boek geeft een goed overzicht van al bekend wetenschappelijk onderzoek waaruit de heilzame werking van natuur, bos, bomen en groen blijkt op allerlei aspecten van onze gezondheid.

Bosbaden is in het kort langzaam wandelen en zijn in het bos. Je ruikt de geuren van de bomen, je proeft de frisse buitenlucht. Je luistert naar alle geluiden om je heen. Je raakt bomen aan en kijkt met aandacht hoe je je voeten neerzet. Vervolgens neem je heel bewust alles in je op en ervaart wat het met je doet. Zonder haast, zonder moeten, in alle rust.

Wandelen waar dan ook is goed voor iedereen. Het helpt je om depressie, angst en boosheid te verminderen. Wandelen in het bos heeft daarnaast een positief effect op vitaliteit en verminderd je vermoeidheid. “Als je blijdschap kunt voelen in de natuur ben je pas echt aan het bosbaden”, zegt de schrijver.

Wat voor mij nieuw is dat de geuren van bomen, de zogenaamde fytonciden daarin een belangrijke rol spelen. Het zijn geurstoffen waarmee bomen met elkaar communiceren en die hen helpen insecten en schimmels op afstand te houden. Vooral groenblijvende bomen zijn bekend om hun etherische oliën, dat zijn fytonciden. Snuif maar eens goed de geur op van de Douglasspar als je daar langs loopt. De heerlijke citroenlucht is een fytoncide dat je ontspant en dat onder andere je goede zin versterkt én je bloeddruk verlaagd .

De geur van de bodem van het bos wordt veroorzaakt door een bacterie. Die geur is stimulerend voor ons immuunsysteem en daardoor krijg je een geluksgevoel. Wroet dus vooral ook met je handen door de aarde in het bos! Niet alleen in bos overigens, ook in je tuin werkt het.

Tijd doorbrengen in de natuur verhoogd je creativiteit en vermogen problemen op te lossen. Dat was me bekend en daar maak ik ook veelvuldig gebruik van in mijn werk. Eigenlijk doe ik al lang aan bosbaden alleen noem ik dat niet zo. Met name de laatste stap van het bewust ervaren hoe alle zintuigen aan staan in het bos, de verbondenheid met en het ontzag voor de natuur kan ik bewuster toevoegen aan wandelingen. Het helpt om af te remmen en ons minder zorgen te maken.

Het antwoord op de vraag die ik aan het begin heb gesteld is dan ook dat het allebei kan. Als je maar bewust in het bos bent. Het bosbaden is weer een extra loot aan de boom van alle manieren om de natuur haar heilzame werkt te laten doen. Voor jezelf en voor de mensen die je in je praktijk begeleidt.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress