Wandelen, vakantie, incuberen en inzicht krijgen

Vakantie is bij uitstek de tijd om tot rust te komen en nieuwe inspiratie op te doen. Althans dat wordt altijd gezegd. Hoe kun je er nou zeker van zijn dat het ook zo werkt? Het zal je niet verbazen dat ik als antwoord geef: ga vooral veel wandelen in de natuur!

Ik was laatst uitgenodigd om een natuur beleving workshop te verzorgen voor de Natuurcoachsectie van de NOBCO. De inleider van de dag was Mark Mieras. Voor wie niet bekend is met Mark Mieras, hij is wetenschaps-journalist die vooral neurologisch onderzoek vertaalt naar praktisch bruikbare informatie.  Natuurlijk lag de focus van zijn inleiding op het gunstige effect van lopen en de natuur op ons welbevinden.

Eerst kort door de bocht iets over hoe we leren en tot innovatieve gedachten komen. Bewust gebeurt dat door checken en focussen. We zijn ingespannen bezig. In het onbewuste dat in een periode van rust erop volgt gaat het om incubatie van alle opgedane kennis en ervaringen. Vervolgens komt de ingeving waarmee je weer bewust met check en focus aan de slag kunt. Als we hard aan het werk zijn , check en focus, is het actienetwerk ( cognitief controle netwerk) van onze hersenen actief. Gaan we daarna wandelen of iets anders doen (incubatie, ingeving) dan is het reflectief/verteren deel (default mode netwerk) van onze hersenen actief. Wandelen levert in dit geval significant meer op dan als we blijven zitten.

Prof Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog legt het effect van lopen als volgt uit:

  1. Lopen bevordert je creativiteit. Als je gaat wandelen ben je cognitief niet zo zwaar meer belast, je komt even tot rust. Dan wordt het default mode netwerk, grote gekoppelde gebieden, in je brein actief en daar zit je creativiteit. Als je gaat lopen weet je vaak ineens de oplossing voor het probleem waar je al de hele tijd op broedt.
  2. lopen verlaagt je stressgevoel. De stress en spanning die je voelt neemt af als je gaat lopen. Je frontale lob, mn de prefrontale cortex, wordt actief en dat remt je negatieve gevoelens, je stressgevoel, je niet lekker voelen. Dat nare gevoel komt niet meer naar boven als je gaat wandelen.
  3. Lopen verhoogt je productiviteit. Je kunt efficiënter werken en plannen, je komt op ideeën en gaat optimaal functioneren. Als je loopt wordt de prefrontale cortex actief die daar voor zorgt.

Dat alles gevoegd bij het onderzoek dat aantoont dat de productiviteit stijgt en we minder fouten maken nadat we rust hebben genomen in een groene omgeving en mijn bovenstaand advies is onderbouwd.

Fijne vakantie!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress