Zintuigen prikkelen op je werk

Samen met andere trainers en coaches in Wageningen vorm ik het netwerk Zin in Werk in Wageningen. logo Zin in WerkDaarom werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld toen ik las wat de helaas overleden filosoof René Gude verstond onder zin in werk. Voor hem bestaat het uit 4 soorten zin. Allereerst het zinnelijke, het lekkere, het lijfelijke, de lust. Denk hierbij aan lekkere koffie, goede omgangsvormen waar ook een vriendschappelijk schouderklopje of een troostende arm bij hoort, een goed bedrijfsrestaurant. Het tweede is het zintuiglijke, dat wat je ziet, hoort, ruikt. Ten derde zinrijk, het kunnen vertellen in volzinnen wat je voor werk doet. En als vierde zin zoals in zingeving, je werkt voor een doel dat verder ligt dan jezelf alleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is volop lente de natuur barst zowat uit haar voegen en dat inspireert mij om hier verder kort aandacht te geven aan het zintuiglijke van zin in werk. Henk Steenhuis*, die het werk van René Gude over zin in werk verder aan het uitwerken is, haalt een mooi onderzoek aan uit de Guardian* van januari. We lezen dat mensen die werken in een omgeving die verrijkt is met kunst en planten 15% sneller werken en minder gezondheidsklachten hebben dan in een steriele efficiënte omgeving. Als ze daarbij ook nog zelf de ruimte hebben mogen inrichten met die kunst en planten dan verdubbeld het effect.

Hoe zou dat zijn in een ziekenhuis? Als mensen zelf mogen bepalen welke foto of kunst aan de muur hangt in hun kamer zouden ze dan sneller genezen? Uit eerder onderzoek is al eens gebleken dat mensen die uitkijken op een boom boom renkumse beekdal (533x800) (2) (426x640)vanuit hun ziekbed eerder naar huis kunnen dan mensen die uitkijken op een blinde muur. Ook de afbeelding van natuur zou al een positief effect hebben. Groen en gezondheid heeft een duidelijke relatie dat is inmiddels wel duidelijk. Bovenstaand onderzoek op de werkplek biedt mogelijkheden voor de gezondheidszorg zou ik denken.

Terug naar de werkplek en jouw zin in werk. Als zelfstandige kun je natuurlijk je werkplek helemaal inrichten zoals jij het wilt. Hoe zit het voor de anderen? Hoeveel ruimte is er in jouw werk om zelf iets te doen met planten en kunst? Het esthetische van planten en kunst geeft mensen energie waardoor ze harder werken. Je hebt nu een overtuigend onderzoek ter beschikking om het aan te kaarten bij je baas.

Dit heeft verder niet direct te maken met de zintuiglijke natuur van OLYMPUS DIGITAL CAMERAdit moment. Behalve dan dat je bij de lunchwandeling je hart kunt ophalen aan de overvloed in de natuur zodat dat deel van jouw zin in werk wordt gevoed. Maar straks als het weer winter wordt? Je kunt er nu al voor gaan zorgen dat je dan de natuur naar binnen hebt gehaald. Succes!

*Bronnen:

Artikel Guardian: http://www.theguardian.com/careers/2016/jan/21/art-works-how-art-in-the-office-boosts-staff-productivity

Blogs Henk Steenhuis: http://www.nieuworganiseren.nu/author/henk-steenhuis/

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress