Grijp die kans en laat je zien!

Geheel terecht werd ik er nav de vorige blog (hoe ga jij om met het onverwachte?) op gewezen dat het onverwachte ook een positieve kans kan zijn. En er was ook iemand die mijn blog had gelezen als omgaan met tegenslag. Mijn focus lag inderdaad op het negatieve want dat diende zich aan in de vorm van een koude periode in de lente. Nu daarom aandacht voor het positieve, de kans. Misschien niet helemaal onverwacht was de afgelopen dagen een sterk stijgende temperatuur merkbaar. En dat gaf werkelijk een explosie van ontluikende natuur.

Ineens kleurde hele stukken talud en overhoekjes geel van de speenkruidjes. De koolmezen zongen uit volle borst en ook de tjiftjaf liet uitbundig van zich horen. De gaaien slopen mijn dode krentenboom voor hun nest en de aardhommel is ook weer gesignaleerd. De fruitbomen staan ineens in bloei en er is zelfs al een dotterbloempje open in de vijver. Het leek wel of alles had zitten wachten op een ´normale´ temperatuur voor de tijd van het jaar om zich te laten zien en horen.

Hoe is dat voor jou? Wat wil jij laten zien? Ik citeer Jaap Voigt uit zijn inspirerende boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen: 5 april -> 5 mei “ Je bent nu vrij om de plaats in te nemen die je verkiest en de activiteiten te ontplooien die je wenst. Door speels met de dingen om te gaan, ontdek je nieuwe mogelijkheden, die waarschijnlijk aansluiten bij de kiemen die eerder ontloken zijn. Grijp die nieuwe mogelijkheden, ook al lijken ze gewaagd. Waag de sprong!”

Terwijl ik dit neer typ gaat het bij me kriebelen. Wat zijn die nieuwe mogelijkheden voor mij? Welke sprong moet ik wagen? Ik heb nog niet direct een antwoord. Jij? Ik laat me voor het antwoord natuurlijk graag inspireren door de natuur. Daarom een oefening die ikzelf regelmatig doe, met mijn klanten maar ook met mezelf.

Ga wandelen in je favoriete natuurgebied. Laat je voeten je leiden en stop als dat goed voor je voelt. Concentreer je op je vraag. Draai langzaam om je as en observeer bij jezelf waar je blik op blijft hangen, je aandacht naar getrokken wordt. Wat vertelt dat beeld je? Welk gevoel roept het bij je op? Wat nog meer? Schrijf alles zo nauwkeurig mogelijk op, maak foto´s. Loop nu langzaam naar dat beeld toe. Observeer hoe dat voor je is. Makkelijk of juist spannend? Wat valt op als je er vlakbij staat? Vallen er nog dingen op die je eerst niet gezien had? Is er nog iets speciaals te horen, te voelen, te proeven, te ruiken? Noteer alles en maak foto´s.

Misschien is het antwoord al direct duidelijk geworden tijdens de oefening. Misschien heeft het juist wat tijd nodig. Laat alles rustig bezinken en laat je verrassen door de inzichten die het je geeft. Deze oefening kun je steeds weer doen als je nog vragen hebt. Succes!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress