Hoe gelukkig ben jij met je werk?

Minder dan 39% van de werkende mens is gelukkig op het werk zegt Paul Polman,CEO van Unilever in een interview met de Washington Post*. Daar schrik ik van, dat is wel erg weinig. Volgens Polman zit dat vooral in het feit dat mensen hun normen en waarden moeten thuislaten voordat ze naar hun werk gaan. De moraal op het werk is een andere dan die ze thuis hanteren en dat maakt ongelukkig.

Die constatering komt overeen met wat Joris Luyendijk laatst in een interview met Trouw vertelt. Hij geeft veel lezingen in het land over zijn onthutsende boek over de normen en waarden in de banksector van The City in London. Mensen komen naar hem toe en vertellen dat het bij hen op het werk ook zo is.

Je ´zin in werk´ neemt behoorlijk af als de waarden die jij belangrijk vindt niet te herkennen zijn in de organisatie waar je werkt. Dat kan ik me voorstellen. Ervaar jij een gebrek aan zin in je werk? Weet je of dat te maken heeft met andere normen en waarden? Welke waarden zijn belangrijk voor je?

Aristoteles, de eerste veldbioloog, zag geluk als  ultiem doel van het menselijk bestaan.

Gratis e-boek Filosofische Wandeling

Gratis e-boek Filosofische Wandeling

Hij onderscheidt drie soorten van geluk die je alle drie moet leven om een gelukkig leven te leven. Allereerst een leven vol genot en lust, als tweede een leven als vrije verantwoordelijke burger, en tenslotte een leven als onderzoeker en filosoof. Het onderzoeken van de natuurlijke diversiteit was voor hem een belangrijk onderdeel van een gelukkig leven. (zie verder het gratis e-boek: Wandelend gelukkig met 3 filosofen, denk zelf!)

Ik combineer alles wat hierboven staat in een wandelopdracht. Ga op zoek naar jouw waarden in de natuur en ervaar of dat onderzoek jou alleen al een stukje gelukkiger maakt. Ga wandelen daar waar je graag wandelt. Geef jezelf eerst de rust om te genieten van de ruimte die ontstaat in je hoofd omdat je in beweging bent in de natuur.

Ga dan de dingen verzamelen die je opvallen, die jouw aandacht trekken, die je mooi vindt. Als je genoeg hebt verzameld zoek je een plekje om er een natuurcollage

Collage van natuurelementen

Collage van natuurelementen

van te maken. Doe dat intuïtief en ga dan pas reflecteren en betekenis geven. Schrijf alles op wat je te binnen schiet, vrij associëren, creatief schrijven. Zijn er waarden uit te halen? Herken je die van jezelf? Kun je die naleven op je werk?

Dit kun je natuurlijk ook samen met je collega´s doen. Eerst ieders individuele waarden en vervolgens die van de werkvloer. En helemaal mooi is het dan om daarna samen de gewenste waarden op de werkvloer te verbeelden in een collage.

*Bron: Washington Post

Zelf wandelend nadenken met anderen over geluk? Filosofische wandeling 17 juni middag, Renkumse Beekdal.

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress