Tijd voor jezelf in 5 stappen

Gun jij jezelf ´tijd voor jezelf´?

Heb jij dat nou ook, dat drukke´het is nooit af´gevoel? Ik weet dat als ik met dat gevoel zit en ik ga ´n half uurtje wandelen de druk afneemt. Er komt rust en ruimte in mijn hoofd, ik ontspan. Als ik mezelf dan ook nog een zintuig opdracht geef  en de natuur echt ervaar dan is dat ´tijd voor mezelf´.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor mij is dat een ander niveau van verwennen van jezelf dan lui op de bank met een borrel/chocolade/een boek…..óók lekker. Deze verwennerij geeft ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën én levert een bijdrage aan je eigen vitaliteitsmanagement. Daarna kan je weer fris verder aan je werk. Toch schiet het er ook bij mij vaak bij in. Daarom bij deze een 5 stappen handreiking ´Tijd voor jezelf`, daar heb ik dan zelf ook wat aan.

1e stap: plan je wandelmoment concreet in je dagelijkse/wekelijkse agenda in. Dus niet: tijdens de lunch ´n paar keer per week. Wel: ik ga elke dag ´n half uur wandelen om 13.00uur.

2e stap: Je bent aan de wandel. Let er eens op hoe je loopt, hoe je jij je voeten neerzet. OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoel je ademhaling Wees je bewust van je beweging. Neem de rust om je eigen tempo van dit moment te bepalen.

3e stap: Ga vervolgens een voor een je zintuigen bewust inzetten om de natuur om je heen nog beter waar te nemen. Kijk om je heen, naar boven naar onder. Luister naar alle geluiden, dichtbij, verderaf. Voel de wind, de zon, de hardheid van de bodem waarop je loopt. Snuif diep de geuren op van de herfst.

4e stap: Wat is je het meeste opgevallen bij de vorige stap? Richt er je aandacht op. Het valt je niet voor niks op. Wat heeft het jou te vertellen? Stel je open voor wat er allemaal bij je opkomt. Terwijl ik dit zit te schrijven op een zonnig balkon  valt mijn oog ineens op een tomatenplantje dat zich een weg aan het banen is door het net dat over de druif hangt. Inzicht voor mij op dit moment: ervaar een grens niet als een blokkade, kijk waar de mazen zijn en of je daar wel doorheen kunt. Het mooie van dit voorbeeld is dat die plant gebruik maakt van zijn natuurlijke neiging naar de zon toe te groeien. Hij haalt het gewoon helemaal uit zichzelf.

5e stap: Wandel door en mijmer wat na over jouw inzicht, jouw cadeautje van de natuur. Als je bijna weer terug bent neem dan een voorwerp mee waardoor je deze ´tijd voor jezelf`weer gemakkelijk kunt oproepen. Leg dat voorwerp naast je computer. natuurvoorwerp

Zo, dat was fijn om te doen.  Je kunt er weer tegenaan. Je brein heeft om goed te functioneren óók beweging en zuurstof nodig. Dat heb je alweer binnen na je wandeling. Verder is het ook bekend dat je hard werken beter volhoud als je regelmatig rust neemt, ´tijd voor jezelf´. Mensen die weinig invloed hebben op hun werk én te weinig tijd hebben om helemaal te ontspannen raken in een ongezonde stress. Een half uurtje ´tijd voor jezelf´tijdens een wandeling in 5 stappen is een goede eerste stap.

Wat zijn jouw ervaringen? Laat ze me weten!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress