Wees de deprimaandag voor!

Komende maandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn, blauwe maandag (blue Monday) ook wel deprimaandag. Ik lees daarover in Wikipedia: `de vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen

Of het nou waar is of niet, ook ik ga er aandacht aan besteden.

Het is een mooie aanleiding om het weer over de heilzame werking van wandelen te hebben. Want je gaat toch niet zitten wachten totdat die deprimaandag aanbreekt? Inmiddels zijn er voldoende bewijzen dat wandelen helpt als je last hebt van depressieve gevoelens. In de psychosociale en ook medische dienstverlening hoor je daarom steeds vaker van wandelinitiatieven. Daar heb je aantoonbaar baat bij.

Vooralsnog voorspelt weeronline een bewolkte dag, dus daar moet je het niet van hebben. OLYMPUS DIGITAL CAMERAWandelen onder een bewolkte lucht kan echter toch een ´zonnige´ ervaring worden als je maar bewust wandelt. De winter heeft tot op heden een wat ´ander´ karakter dan we gewend zijn. Ga bewust op zoek naar sporen van de lente en je zult versteld staan. Laat ze rustig op je inwerken en ervaar wat het met je doet. Vergeet ook niet te luisteren en de geuren van de natuur op te snuiven. Hoe inspireert je dat?

Goede voornemens mislukt? Ik was er nog helemaal niet aan toe gekomen om ze te maken. Dus mislukt of nog te maken: ga wandelen en laat je inspireren door de natuur. In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen dat in de natuur betere lange termijn beslissingen worden genomen. Alleen al daarom is 12 uur op oudjaarsavond een slechte tijd om goede voornemens te maken die altijd voor de lange termijn zijn. Waarom daar blauwe maandag niet juíst voor gebruiken? Ik krijg van goede voornemens altijd een optimistisch gevoel en kan de wereld weer aan.

Dus: wees de treurigheid, neerslachtigheid en weemoedigheid voor en ga in ieder geval op zondag een lekkere wandeling maken. Laat je inspireren door al je zintuiglijke waarnemingen. Welke kant wil je op? bos met veel ondergroei (599x800)En wat voor voornemens horen daar bij? Je zult zien dat je de maandag al veel opgewekter begint. Als je op de maandag zelf ook nog gelegenheid hebt voor een wandeling moet je die zeker aangrijpen. Laat je niet afleiden en concentreer je op je goede voornemens die je vandaag gaat formuleren voor het hele jaar dat nog voor je ligt.

Succes!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress