Mentaal welbevinden en wandelen in de natuur

 Netwerkwandeling 9.9.9 (800x534) Vorige jaar hebben wij, ondergetekende samen met Vivian Siebering en Ilse van der Put, een aantal malen een En Nu Naar Buiten! Wandeling georganiseerd. Iedereen kon daar op inschrijven. We wilden in die wandelingen onze gebruikelijke aanpak onderzoeken op hun rustgevende werking. We waren daarvoor geinspireerd geraakt door het artikel in Psychologie Magazine zomer 2012 over de positieve werking van wandelen in de natuur. Dat artikel beschreef een pad uitgezet in Finland door een Psycholoog. Voordat je het pad met opdrachten gaat lopen vul je een quickscan in: Hoe gaat het eigenlijk met me?

De quickscan bestaat uit vier stellingen waarbij je invult of het Helemaal niet – Een beetje – Half, half – Behoorlijk of Absoluut op jou van toepassing is. Bij elke uitspraak horen punten (maximaal 5 per vraag), hoe meer punten hoe hoger je welbevinden. De vier stellingen luiden:

  • Ik voel me kalm en ontspannen
  • Ik ben alert en geconcentreerd
  • Ik voel me vitaal en bruis van energie
  • Ik wordt in beslag genomen door zorgen

We hebben in totaal 36 mensen deze scan laten invullen verspreid over 5 wandelingen van elk 3 uur. De resultaten zijn veelbelovend!ede 10 april 2013 (800x600)

Een wandeling van En Nu Naar Buiten! gaf per onderdeel een 0,5 – 0,9  hogere score. Gemiddeld gaan de wandelaars er 3 punten op vooruit per wandeling. De vooruitgang zit met name bij de eerste 3 stellingen. Van de 36 wandelaars scoren er 2 een punt lager na de wandeling dan ervoor.

Dezelfde quickscan heb ik ook uitgevoerd voor en na een wandelworkshop van 1 uur op de Kennisdag van het Groenfonds in 2013 over Groen en Gezondheid. De quickscan is door 28 mensen ingevuld. 11 deden een wandeling in de regen en bij de andere was het weer droog.

IMG_4334 (469x768)De resultaten na deze korte wandeling zijn iets minder positief dan na de drie uur durende wandeling, maar nog steeds positief. Nu is er per vraag vooruitgang van 0,5- 0,7 punt en is er een totale vooruitgang van iets meer dan 2 punten. Opmerkelijk is dat de regen nauwelijks effect heeft op de uitslag!

Wat kunnen we met deze resultaten? Als het aan mij ligt: nog meer naar buiten onder allerlei omstandigheden. Dus ook tijdens het werk. Hoeveel gesprekken vinden er niet plaats op jouw werk? Hoe vaak worden die gesprekken al wandelend buiten gevoerd?  En jij als coach, trainer, therapeut, loopbaanadviseur, neem jij je klanten al af en toe mee naar buiten? Ook voor jezelf is dat rustgevend en geeft het je vitaliteit. Dus wat let je?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress