Vier de natuur en verminder je stress

Heb je het druk of ben je druk, voel je stress opkomen of is er wat anders aan de hand ga naar buiten en ga gewoon lopen. Veel mensen doen dat al vanuit eigen intuïtie. We zijn het gelukkig nog niet allemaal verleerd om daar naar te luisteren.OLYMPUS DIGITAL CAMERA ” Dat voel je toch op je klompen aan dat wandelen goed is tegen depressie en burn-out”, zei een collega tegen me. Ook een man genezend van een burn-out en een vriend met bipolaire stoornis lieten me weten te gaan wandelen als het ze even weer te veel wordt.

De natuur wordt door die wandelaars misschien niet bewust gevierd maar is wel een essentieel decor voor het toenemen van welbevinden denk ik. Als mensen blijken we ons vooral goed te voelen in een halfopen landschap met water, en een uitzichtpunt waar je overzicht hebt. Evolutionair het landschap waar we succes hebben en voldoende voedsel en veiligheid vonden. Waar je wandelt heeft dus waarschijnlijk ook effect op je. Hoe is dat voor jou? Ga je juist het open veld opzoeken om inspiratie op te doen, of de beslotenheid van het bos? Mensen in Groningen willen altijd vergezichten terwijl ik al snel de bomen mis.

Ik had dit artikel net geschreven toen ik de nieuwsbrief van Psychologie Magazine opende. Laat daar nou een test in staan waar je foto´s van landschappen een cijfer  kunt geven. Ze refereren aan een Brits onderzoek waaruit blijkt dat mensen landschappen met 2/3 water en 1/3 groene natuur het summum van aantrekkelijk vinden. Wolfhezer heideEr worden drie mogelijke verklaringen gegeven. Allereerst het evolutionaire, water is overleven. Als tweede de rustgevende geluiden van water. En als derde het rustgevende en stress verlagende van drijven en zwemmen in water. Ik scoorde trouwens zelf benedengemiddeld voor water en bovengemiddeld voor landschap.

Wacht niet op stress en burn-out, voorkom het en ga elke dag even wandelen. En geldt ook voor jou dat je daar water bij wilt zien? Zoek dat dan ook op. Vier die natuur elke dag. Hoe vier je de natuur? Dat doe je natuurlijk ieder op je eigen manier. Een van de dingen die helpen is bewust wandelen. Hoe zet je je voeten neer? Wat is je loopsnelheid? Let maar eens op als je langzamer gaat lopen zakt ook je drukke gevoel, komt er een wat weldadige rust over je. Laat dat gewoon eens toe en ga dan met al je zintuigen waarnemen.

Wat zie je echt? Wat hoor je? Wat voel je? Probeer elk zintuig eens apart ´aan te zetten´. Probeer de stilte eens echt te horen. Bij het voelen gaat het zowel over emoties als het tactiele voelen. De wind door je haren, de warmte van de zon, de regen. Merk op wat voor jou het meest stress verlagend werkt. Je maakt dan weer verbinding met jezelf én met de natuur. Als dat geen vieren van de natuur is!

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress