Vitaliteit in rust

De Leeuwenbek uit het tuincentrum (zie foto hiernaast) trekt zich zo te zien niks aan van de vorst. LeeuwenbekDe plant is een en al vitaliteit. Er zitten meer bloemen aan dan in de zomer. (Dat wijd ik overigens aan het gebrek aan slakken in deze kou.) Dat in tegenstelling tot alles om hem heen. De bomen zijn bijna bladloos en de overige planten zijn ook gestopt met groeien. Alles gaat in winterrust en nu met deze vorst zeker ook de hommels en bijen. Dat zijn de insecten die de leeuwenbek bestuiven. Die naar buiten gerichte vitaliteit van de Leeuwenbek is dus niet zo handig als zijn omgeving niet vitaal is. Zaadzetting kan de plant wel vergeten.

Hoe zit dat met ons? Zijn wij nu sterk naar buiten gericht met onze activiteiten? En slaat dat aan in de omgeving? Hebben we ruimte om ook in winterrust te gaan?

Het boek van Jaap Voigt leven en werken in het ritme van de seizoenen is over deze periode in het jaar duidelijk: “Deze periode gaat over het loslaten en onthechten van oude gewoonten die niet zinvol meer zijn. (—) Het is in deze tijd niet mogelijk iets nieuws te beginnen. Ook grote beslissingen moet je nu niet nemen. (…) Het is ook niet de tijd om stevig richting te geven. Je moet nu volgen wat er is.” Natuurlijk staat er nog veel meer, maar hier wil ik het nu bij laten, lees het boek als je meer wilt weten. (in het boek de natuurlijke seizoenen gekoppeld aan de I Tjing en hoe ons dat kan helpen in het vormgeven van ons leven)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik vertaal die woorden als een soort naar binnen gerichte vitaliteit. Je ziet dat in de natuur bv in de knoppen die al gevormd worden zonder dat er uiting naar buiten is. Of de winterslaap van de wespenkoningin, het bijenvolk en de vlinder op de muur in je schuur. Alles in rust in afwachting van een nieuw begin als de dagen weer gaan lengen en het warmer wordt. Hoe dat er precies gaat uitzien is nog niet duidelijk wel dát er iets gaat gebeuren. De vitaliteit is niet weg.

Die Leeuwenbek heeft het dus niet helemaal begrepen. De vitaliteit die hij nu in de bloei stopt leidt nergens naar. Hoe gaat de plant de winter doorkomen? Misschien wordt het weer een zachte winter en bloeit hij de hele periode door zonder bestuivende insecten. En dan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat valt jou nu het meeste op in de natuur als je buiten bent? In hoeverre kun je daar een metaforisch advies voor jezelf uithalen? Wandel een route die je al vaak hebt gelopen en doe dat nu met bewuste aandacht. Daarmee scherp je je zintuigen en krijgt de natuur steeds meer betekenis voor je welbevinden. Het geeft je energie en inzicht.

 

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress